Кулеба прогнозує «закулісну дипломатичну битву» за виконання рішення МКС про арешт путіна

Кулеба прогнозує «закулісну дипломатичну битву» за виконання рішення МКС про арешт путіна

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прогнозує, що після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента рф володимира путіна розпочнеться «величезна закулісна дипломатична битва» за виконання цього рішення за участю всіх країн, які ратифікували Римський статут.

Про це глава української дипломатії сказав під час спілкування з журналістом Вадимом Карп'яком в Інстаграмі.

«Зараз розгорнеться величезна закулісна дипломатична битва за повагу до зобов’язань в рамках Римського статуту… Тут же питання навіть не в путіні, і не в Україні, а в тому, що якщо відверто будуть зневажати ордер Міжнародного кримінального суду, то це розвалить Міжнародний кримінальний суд. Тому сам МКС тепер зацікавлений у повазі до його актів. Відповідно, ті країни, які підтримують МКС, зараз включаться в цю кулуарну дипломатичну битву за забезпечення виконання ордера», - сказав Кулеба.

Коментуючи ситуацію з ПАР, яка ратифікувала Римський статут та офіційно запросила путіна на саміт БРІКС, він зауважив, що Південно-Африканська Республіка принципово не відмовиться від свого політичного союзника.

«Але я не думаю, що ПАР зможе відверто і зухвало проігнорувати ордер МКС», - спрогнозував міністр.

Кулеба також пояснив, яких юридичних рішень Україна чекає від Міжнародного кримінального суду і спецтрибуналу.

«МКС може засудити все, окрім злочину агресії. Тому нам потрібен трибунал щодо злочину агресії. Тобто мало засудити путіна за те, що він стоїть за викраденням дітей, вбивством військовополонених, за руйнуванням артилерією та ракетами цивільної інфраструктури, за розстрілом і катуваннями цивільних та військових. Потрібно засудити путіна за те, що називають матір’ю всіх злочинів, - злочин агресії», - акцентував міністр.

Читайте також: Австрія арештує путіна у разі його появи в країні - Мін'юст

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт путіна та львової-бєлової.

Президента рф та його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

Президента Росії повинні затримати на вимогу трибуналу в будь-якій із 123 держав світу, які ратифікували Римський статут.

Міністр міжнародних відносин і співробітництва ПАР Наледі Пандор заявила, що уряд країни звернеться за юридичною консультацією з приводу того, як вчинити з ордером Міжнародного кримінального суду на арешт президента рф володимира путіна, якщо він візьме участь в саміті БРІКС у серпні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-