Білий дім прокоментував спільну заяву Китаю і росії в контексті України

Білий дім прокоментував спільну заяву Китаю і росії в контексті України

Укрінформ
Спільна двостороння заява росії й Китаю щодо економічної взаємодії країн відображає меседжі, які в правильному трактуванні за міжнародними нормами означають необхідність виведення російських військ з України та припинення агресії з боку рф.

Про це сказав у вівторок під час брифінгу в Вашингтоні речник Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Що стосується України (у спільній заяві рф і Китаю – ред.), я би звернув увагу не те, що обидві сторони заявили – що «цілі та принципи Статуту ООН повинні дотримуватися, а міжнародне право має поважатися»,- зазначив представник Білого дому.

У цьому зв’язку він підкреслив, що Сполучені Штати підтримують це формулювання. Однак, за його словами, воно має означати, що «росія повинна вийти з усіх територій України, іншої держави-члена ООН, у яку вона вдерлася».

Кірбі нагадав, що в Статуті ООН закріплені принципи поваги до суверенітету й територіальної цілісності всіх країн, у тому числі України.

Крім того, представник США звернув увагу на інший пункт двосторонньої угоди, де міститься заклик до сторін «припинити всі кроки, які сприяють ескалації напруження й продовженню бойових дій». У цьому контексті Кірбі також наголосив, що в Вашингтоні підтримують таку постановку питання.

Водночас, за його словами, «один зі способів зупинити бойові дії – це виведення російських військ з України». Крім того, продовжив він, путін міг би припинити бомбити лікарні, школи, не запускати іранські безпілотники по цивільній інфраструктурі, зупинити насильницьку депортацію дітей, а також руйнування українських міст, таких як Бахмут.

«Тож, якщо Китай хоче відігравати конструктивну роль у цьому конфлікті, він повинен тиснути на росію, щоби вона вивела свої війська з України та української суверенної території»,- наголосив представник адміністрації США.

Читайте також: Україна запропонувала Китаю долучитися до української формули миру - Зеленський

Він підкреслив, що в Пекіні повинні закликати кремль припинити воєнні злочини та жорстокість проти України, поклавши край війні вже сьогодні.

«І це може статися прямо зараз»,- наголосив представник Білого дому.

Як повідомлялося, у вівторок лідери Китаю й росії підписали в москві дві спільні заяви щодо стратегічної взаємодії країн, а також розвитку ключових напрямів економічної взаємодії до 2030 року. У обох документах міститься згадка про Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-