У МКІП сподіваються, що парламент Норвегії цього тижня визнає Голодомор геноцидом

У МКІП сподіваються, що парламент Норвегії цього тижня визнає Голодомор геноцидом

Укрінформ
Норвезький парламент планує 21 березня розглянути законопроєкт щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом.

Про це йшлося на онлайн-зустрічі представників Міністерства культури та рівності Королівства Норвегія, посольства України в Королівстві Норвегія й Міністерства культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МКІП.

«Ми вдячні за солідарність норвежців з Україною, зокрема за підтримку української культури. Адже росіяни воюють саме проти нашої ідентичності, нищать все українське. На сьогодні росіяни вже знищили понад 1322 об’єкти культури. Міністерство готове бути тим містком, який допоможе співпрацювати українським та норвезьким закладами культури. Також ми цінуємо увагу норвезької сторони до визнання Голодомору геноцидом українського народу та сподіваємося на позитивне розв'язання цього питання вже цього тижня», – зазначив очільник МКІП Олександр Ткаченко.

Законопроєкт щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом був представлений норвезькому парламенту 8 лютого 2023 року. Його планують розглянути вже 21 березня.

Водночас у МКІП наголосили, що українська сторона очікує на співпрацю з Норвегією у сферах цифровізації культури, охорони, збереження та відновлення культурної спадщини, підтримки діяльності українських закладів культури, митців та креативних індустрій, які працюють в Україні, медіа та спільної боротьби з російською пропагандою. Україна також зацікавлена у культурних обмінах та широкій презентації української культури у Норвегії та світі.

Читайте також: У музеї Голодомору презентували документальний фільм «Стерти націю» про злочини росії

У відомстві зауважили, що в контексті підтримки української культури уваги потребують проєкти щодо поповнення бібліотечних фондів Норвегії сучасною українською літературою, передачі україномовної та перекладної української літератури до бібліотек у межах проєкту «Українська книжкова полиця».

Як повідомлялося, станом на лютий 2023 року Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу Європейський парламент і 25 країн.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-