Мільйон снарядів для України: у Литві назвали цю цифру метою ЄС

Мільйон снарядів для України: у Литві назвали цю цифру метою ЄС

Укрінформ
Глава МЗС Литви Ґабріелюс Ландсбергіс заявив, що мільйон артснарядів для України - це мета Євросоюзу.

Про це він розповів у Брюсселі в рамках Ради міністрів ЄС за участю міністрів закордонних справ та міністрів оборони, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Є можливість, що ми дійдемо сьогодні згоди щодо спільної закупівлі боєприпасів. Краще досягти такої зобов’язуючої угоди раніше, ніж пізніше. Це буде важливим політичним посланням від ЄС. Але, окрім цього, ми маємо також надіслати боєприпаси. Тому що саме боєприпасів українці потребують зараз на фронті для своїх гармат, щоб захищати свою територію щогодини та щодня», - наголосив литовський дипломат.

Читайте також: Україна закликає ЄС збільшити постачання зброї та артилерійських снарядів

Він зауважив, що європейська промисловість була неготовою до розширення виробництва боєприпасів, тому що підприємства не були впевнені у зростанні попиту та чекали на довгострокові контракти.

«Ті політичні домовленості, які ми розглядаємо сьогодні, вони говорять – так, ви можете збільшувати виробництво. Тому що не лише Україна потребуватиме боєприпасів у майбутньому, але й інші країни, такі як Литва. Ми збільшили наше замовлення близько року тому та підвищили витрати на оборону – зараз це майже 2,7% (від ВВП – ред.), і це не кінець», - зазначив Ландсбергіс.

Литовський урядовець відповів на запитання преси щодо чинності намірів ЄС виготовити для України мільйон артилерійських снарядів, що оголошувалися раніше.

Читайте також: З початку повномасштабної війни в Україні знешкодили понад 400 тисяч ворожих снарядів

«Документи, які я бачив, говорять про те, що ми йдемо до цієї мети. Тож це – намір, це амбіція, це послання для промисловості, і це, ймовірно, те, навколо чого ми погодилися. Це не означає, що ми маємо фіксовану мету і зобов’язалися досягти мільйона (снарядів – ред.), але це мета, і це може бути вироблено й доставлено», - додав міністр закордонних справ Литви.

Як повідомлялося, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій запропонувати триєдиний підхід для прискорення постачання в Україну боєприпасів, яких вона гостро потребує. Зокрема, планується виділити 1 мільярд євро для компенсації країнам ЄС негайних поставок вже існуючих боєприпасів, ще 1 мільярд євро буде спрямований на спільне замовлення таких боєприпасів у європейської оборонної промисловості, для поповнення арсеналів та продовження постачання боєприпасів в Україну. Третя складова цього плану передбачає розвиток виробничих спроможностей європейського ВПК для вирішення викликів, що постають перед ЄС у сфері безпеки у зв’язку із російською агресією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-