Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Психологічна допомога онлайн: нові можливості для українців

Психологічна допомога онлайн: нові можливості для українців

Блоги
Укрінформ
Кожен українець чи українка, в разі потреби, може звернутися до фахівця. Як саме й куди – пояснюємо

Рік важкої війни приніс багато страждань українцям, суттєво збільшив обсяг роботи для психологів, а однією з реакцій стала поява нових можливостей та сервісів самодопомоги – таких як мобільні додатки, чат-боти та інші. Вони є доступними і швидко набувають популярності. Де їх шукати і як не помилитися?

ЗВЕРТАТИСЯ ПО ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ – ЦЕ НОРМАЛЬНО

Причин звернутися по допомогу до психолога в українців і до війни було достатньо. Війна посилила існуючі проблеми і додала дуже багато нових. Але для багатьох українців звернення до психолога точно не є найпершою асоціацією, коли важко і потрібна допомога. Мало того, що українці психологам не довіряють, так ще й вважають, що впораються із проблемою самостійно. Але ми знаємо, що коли ми отримуємо позитивний досвід вирішення певної проблеми, то наступного разу, скоріш за все, будемо намагатися повторити ті самі дії, які минулого разу привели до успіху. У випадку з психологами, потрібно, щоб «зійшлися» одразу два моменти. Перший – щоб була готовність спробувати нове. А друге – щоб це було просто і максимально недорого.

Війна дуже багато змінила у житті українців і створила такі умови, коли люди все частіше готові звертатися по допомогу. Тому ми обговорили з Іриною Верещук, віцепремʼєр-міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій – що змінила війна в роботі психологів і у запиті українців, а також як отримати допомогу зручно та швидко.

Ірина Верещук
Ірина Верещук

Основними причинами звернень по допомогу, – зазначає Ірина Верещук, – були і залишаються:

  • страхи,
  • тривожні стани,
  • панічні атаки,
  • депресія.

Ці симптоми можуть бути пов’язаними із загибеллю або зникненням безвісти рідних і близьких військовослужбовців та цивільних через військові дії в Україні, із розривом відносин, розлученням через імміграцію одного з партнерів, конфліктами з оточуючими. Також люди повідомляють про напади агресії, випадки домашнього та сексуального насильства, насильства за кордоном. А ще є проблеми у сімейних стосунках, психологічні та невротичні розлади у дітей. Окремою темою є гуманітарна допомога, соціально-економічні питання та евакуація. Іншими словами, причин дуже багато.

Ми усі маємо розуміти, що самостійно справитися можна далеко не з кожною ситуацією, і звернення до психолога не є проявом слабкості. Більше того, отриманий досвід в інших надзвичайних ситуаціях вказує на те, що війна проти України матиме як безпосередній, так і опосередкований вплив на психічне здоров’я та добробут населення. Згідно з глобальними оцінками ВООЗ, кожна п’ята людина (22%), яка проживає в районі, що постраждав від конфлікту, в будь-який час упродовж останніх 10 років може мати певну форму психічного розладу, починаючи від легкої депресії чи тривожності до психозу, і майже кожна 10-та людина (9%) живе з помірним або важким психічним розладом. Застосування цих оцінок до населення України (43,7 мільйона) означає, що 9,6 мільйона людей можуть мати психічні розлади, а 3,9 мільйона осіб можуть мати середні або важкі розлади.

Більшість населення, ймовірно, переживатиме стрес із загальними проявами, такими як відчуття тривоги та смутку, безнадія, труднощі зі сном, втома, дратівливість або гнів і незрозумілі соматичні симптоми (наприклад, біль). Але це – нормальні реакції на ненормальну ситуацію, і для більшості людей ці симптоми з часом зникнуть, особливо якщо вони зможуть задовольнити свої базові потреби та отримати доступ до соціальної підтримки.

ЯК ВИЗНАЧИТИ МОМЕНТ ЗВЕРНЕННЯ ПО ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ

Кожний українець та українка мають звертати увагу на власний стан та помічати ознаки того, що психічне здоров’я потребує уваги. Як це зробити?

За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан добробуту, в якому людина здатна реалізовувати свій потенціал, долати щоденні стреси, ефективно й плідно працювати та робити внесок у життя своєї спільноти. Воно передбачає можливість керувати своїм життям та активно долати поточні виклики. А також здатність отримувати задоволення у повсякденному житті. Ірина Верещук додає важливі акценти.

КОЛИ ТОЧНО ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЬ ПО ДОПОМОГУ

На сайті національної кампанії Австралії з питань психічного здоров’я «SANE Australia» наведено такий перелік ознак, які потребують уваги фахівців:

● Розрив зв’язків із вашим звичним оточенням – якщо ви уникаєте близьких і друзів, повністю втратили бажання спілкуватись.

● Порушення сну – тривалий сон протягом дня або неможливість заснути уночі, особливо при постійному відчутті втоми та браку енергії.

● Порушення харчування – наприклад, якщо ви зовсім забуваєте поїсти.

● Нав’язливі думки та одержимість одною темою – політикою, здоров’ям, смертю.

● Ігнорування особистої гігієни та зовнішнього вигляду, якщо ви перестали турбуватися про себе.

● Якщо ви не можете сконцентруватися, забуваєте прості речі, вам важко підтримувати розмову та приймати прості рішення.

● Відчуття паніки, постійна тривога, якої ви не можете позбутися.

● Тривалий пригнічений стан, втрата інтересу до речей і занять, які зазвичай вам подобаються.

● Звинувачення себе та нав’язливе почуття провини.

● Різкі перепади настрою без видимих причин.

● Думки про самогубство або про те, що ваше існування не потрібне, чи що іншим було би краще без вас.

● Якщо ви неконтрольовано витрачаєте гроші й не можете зупинитися.

● Якщо ви чуєте звуки чи голоси, яких не чують інші люди, або маєте галюцинації.

● Якщо вам здається, що проти вас ведеться змова, за вами шпигують, вам навмисне шкодять, і це викликає тривогу чи злість.

Будь-яка з цих ознак є сигналом, що вам потрібна консультація і обстеження спеціаліста. Особливо, якщо ви відчуваєте її протягом двох тижнів і довше. Навіть якщо дискомфорт не дуже сильний – він може бути ознакою розвитку проблеми із психічним здоров’ям.

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ОНЛАЙН: ЯК ЇЇ ОТРИМАТИ

Аналізуючи існуючі можливості, ми з Іриною Верещук порахували, що сьогодні в Україні працює понад 43,2 тис. фахівців, які надають психологічну допомогу – в системах Міністерств охорони здоров’я, соціальної політики, освіти, внутрішніх справ, оборони, ветеранів, плюс ще 4500 приватних психологів. Але попит набагато перевищує їхні можливості, і буде зростати. Тому тільки з 24 лютого 2022 року з’явилося понад 200 нових організацій, у тому числі професійні та волонтерські групи, які додалися до 50 партнерів, які працюють у країні з 2014 року. Крім того, у період із квітня до червня 2022 року було створено 5 підгруп регіонального рівня для посилення реагування та координації дій у сфері психічного здоров’я на місцевому рівні.

Для збільшення можливостей надання допомоги українцям та українкам сьогодні стало можливим використання мобільних додатків, чат-ботів та інших онлайн-сервісів. Це зручний і доступний метод самодопомоги. Наприклад, мобільних додатків у категорії mental health mobile apps (mHealth) – вже тисячі. Більшість із них спрямовані на пропаганду здорового способу життя, психоедукацію, самооцінювання, самомоніторинг, супровід, попередження, а також на покрокове лікування розповсюджених розладів. Такі додатки ви можете використовувати самостійно, а можете і за порадою та під супроводом психолога чи психотерапевта.

Звісно, чат-боти, телеграм-канали й онлайн-служби психологічної допомоги часто є неформальними інструментами надання психологічної допомоги. Водночас їхніми перевагами є доступність (безкоштовний доступ, відкриті цілодобово, може звернутися будь-хто будь-де) та можливість отримання кваліфікованої допомоги (часто створюють за підтримки ГО, асоціацій тощо, волонтерами є професійні психологи).

Такі онлайн ресурси розрізняються, зокрема, і за призначенням – загального спрямування або сфокусовані на наданні допомоги конкретній категорії населення (постраждалі від війни, діти, жінки, люди похилого віку тощо). У цілому такі ресурси покривають усі основні вразливі групи населення. Ось декілька хороших прикладів.

Ініціатива «УкрЄдність» об’єднала понад 40 фахівців-волонтерів з різних країн, які надають підтримку українцям, які постраждали від війни. Команда пропонує кожному, хто потребує підтримки, щонайменше три безкоштовних онлайн психотерапевтичні сеанси від досвідчених фахівців.

А за посиланням Psychological help for Ukrainians ви зможете знайти 10 безкоштовних для українців ресурсів, які зібрані в одному місці. На цих вебресурсах ви знайдете психологів з різних країн, які розмовляють українською мовою і надають безкоштовну психологічну допомогу всім, кому це зараз необхідно.

Центр психологічної підтримки «ОбійМи» – ініціатива психологів-волонтерів для допомоги людям, що зазнали стресу внаслідок воєнних дій та переселення. 500 психологів-волонтерів з України та світу надають кваліфіковану допомогу цілодобово.

Онлайн-платформа «Розкажи мені» цілодобово надає українцям безкоштовну психологічну допомогу.

Ініціатива РАЗОМ від міжнародної мережі психологів має на меті об'єднати тисячі українців у наданні й отриманні кваліфікованої групової психологічної підтримки. Щоп'ятниці вони відкривають свої віртуальні двері для всіх, хто потребує, щоб його/її вислухали або хоче послухати інших, запитати колег чи поділитися наболілим.

Проєкт Mental Help – це платформа, створена за ініціативи Глобального договору ООН в Україні, де можна обрати фахівця та забронювати безкоштовний приватний онлайн-сеанс.

Якщо вам комфортніше спілкування телефоном або ви хочете мати приватну розмову один-на-один і потребуєте допомоги оперативно – звертайтеся за одним із номерів «гарячих ліній» психологічної підтримки:

0 800 60 20 19 – Контакт-центр МОЗ;

1547 – Урядова лінія;

0 800 33 20 29 – Лінія допомоги для ветеранів та членів їхніх родин Українського ветеранського фонду;

0 800 100 102 – Лінія Національної психологічної асоціації;

0 800 210 160 – Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді»;

(044) 456 17 02; (044) 456 17 25 – Лінії Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи;

0 800 211 444 – Лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції;

7333 – Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine;

0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного); 116 123 (з мобільного) – Лінія ГО «Ла Страда-Україна».

БЕЗКОШТОВНО ЧИ ЗА ОПЛАТУ – ВИРІШУВАТИ ВАМ

Зауважте, що кожний українець чи українка, в разі потреби, може звернутися до фахівця. Наразі, безкоштовні послуги психологів широко доступні кожному громадянину. Користуватися ними чи шукати оплачуваного фахівця – це особистий вибір окремої людини. Важливо, що він також є у кожного українця.

І, наостанок, про доступність психологічної допомоги «на папері» і «в реальному житті». Як ми з’ясували у цій розмові, запит на такі послуги високий, і буде тільки зростати. Тому держава Україна вже зараз активно займається розширенням своїх можливостей у наданні психологічної допомоги.

Так, щоб українці, які постраждали внаслідок дій агресора, отримали повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги, в червні 2022 року перша леді Олена Зеленська ініціювала створення «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки».

А з 1 листопада 2022 року стартував новий пакет від Національної служби здоров’я України “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Пакетом передбачено можливість надати пацієнту базову психологічну допомогу, скласти план ведення і лікування пацієнта сімейним лікарем. Лікарі первинної ланки та медичні сестри повинні пройти спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP. Це глобальна флагманська програма ВООЗ, яка була запущена у 2008 році, з метою підвищення рівня доступу до послуг з охорони психічного здоров’я за рахунок залучення фахівців, які не є фахівцями в сфері психічного здоров’я, до надання допомоги людям щодо поширених психічних розладів.

Тетяна Циба, народний депутат України, членкиня Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-