Науседа виступив за передачу Україні заморожених активів рф

Науседа виступив за передачу Україні заморожених активів рф

Укрінформ
Заморожені активи російської федерації мають бути передані Україні для відбудови.

Про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Неймовірний та жорстокий терор минулого знову повернувся в Європу. У цьому зв'язку ще важливіше, щоб російські злочини не залишилися безкарними… Тривале уникнення теми минулих злочинів радянської диктатури та їх замовчування не лише становлять загрозу для європейських цінностей, а й не дозволяють народу росії протистояти власному минулому», - наголосив президент Литви.

Читайте також: Переговори про членство України в ЄС мають розпочатися цього року – Науседа

Він підкреслив, що потрібно «зруйнувати це коло брехні, прославляння злочинців та кривавих агресорів до того, як воно зруйнує всіх нас».

«Йдеться не лише про долю України та її народу. Від цього залежить будь-яка перспектива тривалого та сталого миру в Європі», - додав литовський лідер.

На його переконання, Європейський Союз має посилювати санкції проти росії, щоб позбавити її ресурсів для продовження війни проти України. Водночас Європа має зробити все можливе, щоб винні у злочині агресії проти України були притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Європарламент закликав ЄС готувати переговори про вступ України

«Я рішуче підтримую створення Спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії, а також використання заморожених російських активів для відбудови України. Переконаний, що резолюція щодо створення спеціального трибуналу, ухвалена Європарламентом у січні, допоможе досягти того, що здавалося важкодосяжним», - заявив Науседа.

Окремо він підкреслив, що Україні потрібна Європа, але Європа теж потребує України з її новою енергією та дивовижною здатністю робити неможливе, тому прапор України має вже невдовзі майоріти поряд із прапорами інших країн-членів ЄС.

«Демократичний рух, Євромайдан та європейські прагнення українців мають досягти кінцевого пункту в об’єднаній Європі. Це не лише Україна потребує Європи. Європі також необхідна Україна з її енергією та рішучістю, із здатністю робити неможливе можливим. Саме тому я мрію про день, коли члени Європейського парламенту, що будуть обрані в Україні, увійдуть у цю залу, і український прапор буде майоріти поряд із національними прапорами інших країн-членів напроти цієї будівлі. Той прапор, який став символом героїчної боротьби за гідність та свободу», - сказав Президента Литви.

Читайте також: Науседа закликав розширювати поставки Україні важкого озброєння

Його слова депутати Європарламенту зустріли аплодисментами.

Науседа додав, що таку саму здатність долати будь-які перешкоди Україна продемонструвала у реформах, які проводить навіть в умовах російського вторгнення. Він закликав депутатів Європарламенту мобілізувати зусилля та політичну волю, щоб розпочати переговори з Україною щодо її входження в ЄС вже до кінця цього року. При цьому важливо продовжувати технічну та фінансову підтримку України на шляху її європейських реформ.

«Останні події доводять, що мир, свобода, демократія і добробут не можуть сьогодні сприйматися як даність. Історія свідчить, що найкращий шлях для їх захисту та для розвитку свободи й демократії, - це розширення Європейського Союзу. Якщо ми хочемо зробити Європейський Союз сильнішим, ми маємо прийняти нових членів. Я тепло вітаю нещодавнє історичне рішення (щодо надання статусу країн-кандидатів – ред.) по Україні, Молдові та країнах Західних Балкан», - зауважив Президент Литви.

Читайте також: США планують розширити методи для покарання російських олігархів – ЗМІ

Він наголосив, що Молдова потребує негайної допомоги від ЄС, оскільки постає перед величезним тиском з боку росії та проросійських сил, а також висловив сподівання, що молодь Грузії, яка рішуче виступила за продовження демократичного розвитку, зможе відстояти власне європейське майбутнє.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Фото: ФБ Науседи

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-