Президент Швейцарії підтримав заборону на передання зброї Україні

Президент Швейцарії підтримав заборону на передання зброї Україні

Укрінформ
Президент Швейцарської Конфедерації Ален Берсе заявив, що нейтралітет Швейцарії важливіший, ніж будь-коли, що не дозволяє країні передавати зброю Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю Neue Zueriche Zeitung am Sonntag, передає кореспондент Укрінформу.

«Позиція уряду чітка, вона також відповідає моїй особистій позиції: швейцарська зброя не повинна використовуватися у війнах», — сказав Берсе.

Читайте також: Швейцарія утилізує 60 справних ЗРК Rapier, які могла б передати Україні – ЗМІ

За його словами, політика Берна базується на «прихильності миру, гуманітарному праву, посередництву, де це можливо».

Президент підкреслив, що Швейцарія прагне бути присутньою всюди, де може сприяти посередництву та миру. Він також вважає за необхідне проведення переговорів, щоб припинити війну в Україні, і «чим швидше, тим краще».

Як повідомляв Укрінформ, раніше уряд Швейцарії заявив, що не змінюватиме своєї політики щодо заборони передачі зброї швейцарського виробництва третім країнам, попри тиск з боку європейських країн щодо її експорту в Україну. У січні два парламентські комітети у Швейцарії рекомендували пом’якшити правила. Однак після засідання 10 березня уряд відхилив цей заклик.

Читайте також: У Швейцарії від початку повномасштабної війни зареєстрували 75 тисяч українських біженців

Багаторічна традиція нейтралітету стала предметом дискусій після повномасштабного вторгнення рф в Україну та закликів європейських партнерів надати допомогу боєприпасами та дозволити реекспорт техніки зі швейцарськими запчастинами.

Швейцарія відхилила запити від Німеччини, Іспанії та Данії на підставі Закону про військову техніку, який забороняє будь-який реекспорт, якщо країна-одержувач перебуває в міжнародному збройному конфлікті.

Водночас Швейцарія долучилась до великої кількості європейських санкцій проти рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-