Україна співголовуватиме у Глобальному альянсі із запобігання сексуальному насильству на війні

Україна співголовуватиме у Глобальному альянсі із запобігання сексуальному насильству на війні

Укрінформ
До кінця 2023 року Україна співголовуватиме у новоствореному Глобальному альянсі із запобігання сексуальному насильству.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на Урядовому порталі.

«Україна долучилася до міжнародних зусиль протидії сексуальному насильству під час війни через участь у новоствореному Глобальному альянсі із запобігання сексуальному насильству. Україна співголовуватиме в ініціативі до кінця 2023 року. Відповідні домовленості були зафіксовані під час зустрічі української та британської делегацій в межах 67-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок у Нью-Йорку. У зустрічі взяла участь онлайн також перша леді України Олена Зеленська», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Глобальний альянс був ініційований лордом Ахмадом Вімблдонським, головою делегації Сполученого Королівства та спеціальним представником прем’єр-міністра Великої Британії з питань запобігання сексуальному насильству під час збройних конфліктів.

Віцепрем'єр-міністр Ольга Стефанішина подякувала Великій Британії за активну позицію та підтримку України.

«Після першої інформації про випадки сексуального насильства щодо українців з боку російських військовослужбовців Британія невідкладно розпочала надавати допомогу Україні. І сьогодні ми запустили Альянс, який розширить межі такої підтримки, а також співпраці з іншими країнами світу», – зазначила Стефанішина, яка очолила українську делегацію на 67-й сесії Комісії ООН зі становища жінок.

Згідно з повідомленням, у складі Альяну вже 13 країн світу, серед них Австралія, Люксембург, Колумбія, Японія, Південна Корея, Нігерія, США, Йорданія, ОАЕ та інші. Стефанішина висловила впевненість, що з часом цих країн буде більше, адже постраждалі від сексуального насильства мають бути впевнені, що їхніх кривдників, зокрема тих, хто віддавав злочинні накази, буде покарано як на національному, так і міжнародному рівні.

Читайте також: Винні у сексуальному насильстві під час війни в Україні постануть перед судом – представниця ООН

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, віцеголова української делегації у Нью-Йорку своєю чергою наголосила, що завдання Глобального альянсу - ефективне і значуще включення постраждалих від сексуального насильства в процес розробки та реалізації політик на міжнародному та національному рівнях. Таке включення постраждалих означає створення умов для надання послуг і задоволення потреб постраждалих, а також постійний діалог з ними.

Разом з Україною співголовування в Альянсі також прийняла Колумбія, повідомили в уряді.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС запроваджує санкції проти осіб та організацій, винних у сексуальному насильстві та масштабних порушеннях прав жінок.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-