Атака росії проти ЗАЕС наражає на небезпеку всю Європу – Боррель

Атака росії проти ЗАЕС наражає на небезпеку всю Європу – Боррель

Укрінформ
Масовані ракетні атаки росії проти критичної інфраструктури України, зокрема Запорізької АЕС, створюють великий ризик ядерного інциденту, що становить небезпеку всьому Європейському континенту.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції у Стокгольмі за підсумками неформальної зустрічі міністрів ЄС з питань розвитку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«росія не припиняє своїх варварських атак і знову завдала удару по критичній інфраструктурі України. Уночі та вже під час нашої зустрічі понад 80 ракет і дронів були запущені росією по Україні. Атака відбулася серед ночі та по всій країні, вбиваючи безневинних цивільних та завдаючи серйозної шкоди. Зокрема, Запорізька атомна станція внаслідок атаки знову від’єднана від електричної мережі України, що суттєво підвищило ризик ядерного інциденту», - сказав Боррель.

Він наголосив, що дії росії призвели до серйозного порушення ядерної безпеки.

«Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі, росія наражає на небезпеку весь наш Європейський континент, включаючи саму росію. Ми підтримуємо експертну місію МАГАТЕ та заклик агентства щодо встановлення зони безпеки навколо атомної станції. Безпека її має бути гарантована, щоб уникнути будь-яких ризиків інциденту», - заявив високий представник ЄС.

За його словами, зухвала ракетна атака росії є ще одним свідченням того, що росія не прагне миру, а хоче продовжувати терор проти населення України, щоб зламати волю українського народу.

«Ця атака демонструє, що росія не зацікавлена в мирі. Всі її розмови про мир чи припинення вогню є геть нещирими. Саме тому ми маємо продовжувати підтримувати Україну», - підкреслив Боррель.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ - Раді керуючих: ЗАЕС уже вшосте змушена працювати в аварійному режимі

Як повідомлялося, в ніч проти 9 березня росія здійснила масовану ракетну атаку на цивільні об’єкти в Україні. Внаслідок атаки Запорізька атомна електростанція була повністю знеструмлена. Наразі енергоживлення ЗАЕС відновлено, вона переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії з Об’єднаної енергосистеми України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-