Заходу треба готуватися до різних сценаріїв майбутнього росії після війни - президент Чехії

Заходу треба готуватися до різних сценаріїв майбутнього росії після війни - президент Чехії

Укрінформ
Президент Чехії Петер Павел вважає, що після закінчення війни росія буде нестабільною тривалий час, тому Заходу треба готуватися до різних варіантів реагування на цю ситуацію.

Як передає Укрінформ, про це Павел сказав у інтерв’ю «Суспільному» у відповідь на запитання, які ще загрози можуть виникнути з боку росії після війни.

«Це залежатиме від того, в якому стані буде росія. Можуть виникнути різноманітні сценарії внутрішньої боротьби за владу у рф після того, як путін піде. Можливо, новий лідер буде більш налаштований на відновлення діалогу та співпраці. Або це буде хтось потенційно ще гірший за путіна. Важко вгадати, однак вважаю, рф буде нестабільною тривалий час, враховуючи кількість структурних проблем в їх економіці та суспільстві. Тож з такою реальністю доведеться жити. І тому для всіх нас важливо бути готовими до тісної співпраці та мати план, як нам бути з різними варіантами», - сказав Павел.

За його словами, найкращим сценарієм для Заходу була б ситуація, якби росія усвідомила, що вона не може виграти війну, і що у них немає іншого виходу, окрім як вести переговори, тому що вони перебувають у дуже кепській економічній ситуації.

Водночас президент Чехії визнав нереалістичніть такого сценарію на даному етапі.

«Ми точно не в такій ситуації. Нинішнє керівництво покладає провину за війну в Україні на Захід. Вони не бачать жодної помилки зі свого боку. Коли я кажу "вони", маю на увазі не лише керівництво росії, але й переважну більшість росіян, яка переконана, що вони є останньою святинею християнських цінностей і повинні захистити їх від декадентського Заходу», - зазначив Павел.

У цьому контексті він припустив імовірність інших варіантів, які будуть більш реалістичними.

Читайте також: Президент Чехії підтримує вступ України до НАТО відразу після закінчення війни

«І один з них полягає в тому, що в росії буде подібне нове керівництво — якщо не путін, то хтось такого ж штибу. І тоді, ймовірно, протистояння з рф нам залишиться на роки вперед», - спрогнозував президент Чехії.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден під час виступу у Варшаві заявив, що Сполучені Штати та країни ЄС не мають наміру розвалити чи росію чи взяти її під контроль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-