Голова Генасамблеї ООН закликав росію припинити свою агресію

Голова Генасамблеї ООН закликав росію припинити свою агресію

Укрінформ
Рік минув від початку війни такого масштабу, якого Європа не бачила протягом десятиліть, і росія може й повинна зупинити цей жах.

Про це сказав голова Генасамблеї ООН Чаба Кереші з трибуни Організації 22 лютого, відкриваючи спецсесію, передає кореспондент Укрінформу.

Рік російської агресії - це рік відчаю, руйнувань, смертей; це 8 млн біженців по всьому світу і 6 млн внутрішньопереміщених осіб, з яких 2/3 – жінки та діти; систематичні руйнування цивільної інфраструктури в холодну зиму.

Читайте також: Друга половина тижня буде ще активнішою з погляду міжнародних відносин – Зеленський

«Націлювання на цивільну інфраструктуру – це пряме порушення міжнародного гуманітарного права. Якщо це становить заголовки сьогодення, ми й справді перебуваємо в новій главі історії», - сказав Кереші.

Міжнародна спільнота стоїть перед вибором: або вставати на шлях солідарності та колективних рішень, дотримуватися положень Хартії ООН, або йти шляхом агресії, війни, порушення міжнародного права та колапсу глобальних дій, - зазначив перспективи голова ГА ООН.

Він нагадав, що цей орган жорстко засудив російську агресію проти суверенного сусіда.

Весь рік, Генасамблея, генеральний секретар і міжнародна спільнота наполегливо та голосно закликала завершити війну.

Читайте також: Кулеба у Нью-Йорку: Допомагати росії – це руйнувати Статут ООН

«Агресія незаконна. Напад на сусіда – незаконний. Анексія території іншої держави – незаконна», - підкреслив голова Генасамблеї.

В Генасамблеї, за словами її голови, є підтримка політичного рішення, переговори, медіаторство або інші мирні засоби.

«Рішення на засадах Хартії ООН і міжнародного права, таке, яке поважає територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах», - підкреслив Кереші.

Читайте також: Резолюція Генасамблеї ООН щодо України відобразить, в якому світі ми хочемо жити – Боррель

Ця війна дійде кінця. Відновлення і примирення не буде легким, сказав Кереші, адже шрами будуть надто глибокі.

Голова ГА звернувся до керівництва та народу рф російською мовою.

«росія була й залишається важливим членом спільноти націй. Решта членів чекають, коли росія повернеться на шлях встановлення та збереження миру, щоби зробити свій внесок у загальну стабільність і процвітання. Нехай ця річниця і страждання мільйонів людей на наших очах за останній рік слугуватимуть нагадуванням нам усім тут, у цій залі, що військові рішення не покладуть кінець цій війні. Надто багато життів було втрачено, засобів існування, родин. росія може припинити цю агресію. Росія може покласти кінець війні, яку сама ж і розв’язала. росія повинна покласти кінець цьому пекельному кровопролиттю», - сказав Кереші.

Він зауважив, що всі країни зачепила війна – через енергокризу, продовольчу кризу, стрибки інфляції тощо.

Читайте також: Ключові положення формули Зеленського увійшли до проєкту резолюції ГА ООН щодо України - Кулеба

Кереші закликав сторони Чорноморської зернової ініціативи – генерального секретаря ООН, Україну, Туреччину та росію продовжити її продовження в березні, адже «продовження і вчасне виконання ініціативи є критичним для рятування життів і стабілізації глобальних цін». Кереші також назвав це сильним прикладом кризового менеджменту дії.

Окремо глава ГА зупинився на загрозі ядерних інцидентів.

«Це невимовна погроза з катастрофічними глобальними наслідками. Про це неможливо навіть подумати», - заявив він і закликав до продовження режиму нерозповсюдження і роззброєння. Кереші підтримав діяльність МАГАТЕ для гарантування ядерної безпеки в Україні.

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-