Ван дер Беллен — про війну в Україні: Нейтралітет Австрії не означає, що країна стоятиме осторонь

Ван дер Беллен — про війну в Україні: Нейтралітет Австрії не означає, що країна стоятиме осторонь

Укрінформ
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен заявив, що прибув з візитом до України, щоб продемонструвати солідарність з українцями та показати, що нейтральна Австрія не може просто дивитися на загарбницьку війну рф проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про Ван дер Беллен сказав під час спільної з Президентом України зустрічі зі ЗМІ у Києві у середу.

Він заявив, що український народ зараз воює не лише свою свободу, але й за "нашу свободу" та "наші спільні європейські цінності".

"Життя всіх людей в Україні вже майже рік після 24 лютого стало повністю іншим. Ця жахлива війна, розпочата за наказом путіна, все змінила. Для вас, усіх людей в Україні, у місці, де колись був безпечний дім, триває жахлива війна", - зазначив на початку свого виступу австрійський президент.

Він додав, що перед цим разом з делегацією побував у Бучі та Бородянці. "Те, що я побачив, мене дуже сильно вразило. Страждання та руйнування, несправедливість і жорсткість війни там є особливо відчутними. Ми знаємо такі картинки з книг і фільмів, наприклад з часів Другої світової війни, але зараз це знову відбувається", - сказав Ван дер Беллен.

Читайте також: Зеленський поінформував Президента Австрії про наміри росії посилити терор

Австрійський президент нагадав, що ніколи не мовчав з приводу загарбницької війни росії проти України і говорив про це під час своїх публічних виступів. Окремо він вказав на своє "особисте розчарування президентом путіним": "Я не вважав можливим те, що сталося 24 лютого у центрі Європи".

На його переконання воєнні цілі росії полягають у тому, щоб зробити з України свою провінцію. "Ви є російською провінцією і вами будуть керувати з москви, а якщо ви це не приймете – то вас буде вбито", - таким, на думку президента Австрії, є послання росії до українців.

Він підкреслив, що нейтральна Австрія не може просто дивитися на загарбницьку війну рф проти України.

Читайте також: Президент Австрії заявив про підтримку української Формули миру

"Для мене було важливо приїхати до України відразу після початку мого другого терміну та запевнити Вас, пане Президенте, та усіх українців у нашій солідарності. Український народ воює щодня, в умовах, які неможливо уявити, рішуче за свою свободу. Але він захищає при цьому також нашу свободу, наші спільні європейські цінності – свободу та демократію. І тому ця війна стосується усіх нас певною мірою", - сказав він.

Ван дер Беллен зазначив, що нейтралітет Австрії не означає, що країна стоятиме в стороні та байдуже спостерігатиме за нападом росії на Україну.

"Австрія – це нейтральна країна. Але військовий нейтралітет не означає, що цінності є нейтральними. Коли одна країна у Європі нападає на іншу, то ми ніколи не лишатимемося байдужими. Коли суверенітет, територіальні цілісність та незалежність однієї держави зазнали нападу, то ми ніколи не мовчатимемо. І тому сьогодні я хочу чітко заявити, що ми, австрійці, стоїмо рішуче та солідарно на стороні України", - сказав він.

Читайте також: Зеленський: Австрія могла би допомогти з антидроновими системами, розмінуванням і «швидкими»

Він також запевнив, що Австрія й надалі надаватиме Україні гуманітарну допомогу, а також запевнив у підтримці європейської перспективи України та надання допомоги у процесі необхідних реформ.

Як повідомлялося, Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен у середу прибув з візитом до України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-