Шмигаль розповів, чого очікує від саміту Україна-ЄС

Шмигаль розповів, чого очікує від саміту Україна-ЄС

Укрінформ
Насамперед українська влада очікує від саміту Україна-ЄС проміжну позитивну оцінку євроінтеграційних зусиль держави.

Про це Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив на засіданні уряду у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шмигаль нагадав, що вже цього тижня відбудуться дві важливі події у сфері європейської інтеграції України: 2 лютого – міжурядові консультації між урядом України та Європейською комісією, 3 лютого - саміт Україна-ЄС у Києві. 

"Те, що цей саміт пройде саме в Києві — це потужний сигнал і партнерам, і ворогам. Партнерам — про те, що Європа вірить у перемогу України та сприяє нашому швидкому руху до вступу в ЄС. Ворогам — це сигнал про марність їхніх зусиль внести розбрат у коаліцію підтримки України та зупинити нашу євроатлантичну інтеграцію", – наголосив Прем‘єр-міністр.

Читайте також: Американська корпорація виділить $250 мільйонів на підтримку українського бізнесу - Шмигаль

Він поінформував, що українська влада насамперед очікує від саміту "проміжної позитивної оцінки євроінтеграційних зусиль". 

"Ми хочемо сформувати детальну дорожню карту як максимально швидко й успішно пройти євроінтеграційний шлях — від оцінки роботи, яку ми провели після отримання статусу кандидата, до початку предметних переговорів про вступ України до Європейського Союзу", – уточнив очільник уряду Української держави.

Крім цього, за його словами, на порядку денному саміту Україна-ЄС будуть питання секторальної інтеграції української економіки до європейського простору. Зокрема Шмигаль зауважив, що для України принципово важливо отримати довгостроковий доступ усіх українських товарів до ринку Євросоюзу без квот і мита. "Також ми сподіваємося на прогрес у питанні приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та у приєднанні до Єдиного роумінгового простору. У нашій адженді залишається і питання "промислового безвізу", – додав керівник українського уряду.

Читайте також: Кулеба назвав ключове питання, яке розглянуть на саміті Україна-ЄС

Шмигаль також розповів, що в межах саміту мають відбутися важливі дискусії щодо фінансової допомоги Україні для швидкої відбудови енергетики, інфраструктури та пошкодженого житла. Прем’єр-міністр підкреслив, що це – пріоритети України на 2023 рік.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня минулого року глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте Україна мала виконати деякі рекомендації Єврокомісії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-