ОП: Україна може наблизитися до практичного створення «трибуналу для путіна» за рік-півтора

ОП: Україна може наблизитися до практичного створення «трибуналу для путіна» за рік-півтора

Ексклюзив
Укрінформ
Україна може наблизитися до створення міжнародного спеціального трибуналу для керівництва російської федерації упродовж найближчих року-півтора за умови збереження нинішнього темпу роботи над цим процесом.

Про це заступник керівника Офісу Президента України Андрій Смирнов розповів у коментарі Укрінформу.

"Порівнюючи з історичними прикладами створення відповідних трибуналів, ми рухаємося з гіперкосмічною швидкістю. Ми отримали надзвичайну велику кількість рішень щодо міжнародної політичної підтримки створення спецтрибуналу від Парламентської асамблеї Ради Європи, ОБСЄ, Європарламенту, Єврокомісії, окремих європейських країн. Ми тут дуже сильно просунулися. Я думаю, якщо вдасться зберегти такий темп, протягом найближчих року-півтора підійдемо до практичного створення трибуналу", – сказав Смирнов.

Заступник керівника ОПУ також наголосив, що Україна найближчим часом очікує голосування Генеральною асамблеєю Організації Об‘єднаних Націй резолюції щодо створення спецтрибуналу або "іншими словами – юридичного міжнародного механізму покарання за злочин агресії". На його переконання, відповідне рішення "дорозв‘яже руки тим країнам-скептикам, які ще залишаються".

Читайте також: Єрмак наголошує на необхідності ухвалення в ООН резолюції про спецтрибунал для рф

Смирнов підкреслив, що Україна прагне створити не просто трибунал, легітимний, визнаний у цивілізованому світі механізм невідворотної відповідальності президента російської федерації володимира путіна і його найближчого оточення за злочин скоєння агресії.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення міжнародного спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності керівництво російської федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Президент України Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОПУ Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спецтрибуналу. Це питання вже підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ, окремі держави.

Читайте також: Бербок: Ми хочемо підтримати Україну у створенні спецтрибуналу в Гаазі

Українська влада опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-