Шведське головування в ЄС хоче «розморозити» російські активи для відновлення України

Шведське головування в ЄС хоче «розморозити» російські активи для відновлення України

Укрінформ
Шведське головування в Євросоюзі буде продовжувати підтримувати Україну, у тому числі у її повоєнній відбудові, і докладе зусиль із пошуку правових шляхів для спрямування заморожених фінансових активів рф на хоча б часткове відновлення того, що було зруйновано під час війни в Україні.

Про це у Страсбурзі під час викладення пріоритетів Шведського головування в ЄС на сесії Європейського парламенту заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо розпочати опрацювання рішення щодо відбудови та відновлення України, разом із нашими міжнародними партнерами. Відбудова України після війни буде нагадувати всім нам План Маршалла після Другої світової. У цих зусиллях заморожені російські активи мають не лише стати частиною проблеми, але стати також частиною рішення. Я передбачаю дуже ретельний аналіз щодо можливостей демократичного світу об’єднатися, щоб використати ці гроші для відновлення принаймні частини того, що було зруйновано», – заявив Крістерссон.

Він наголосив, що Шведське головування в ЄС скористається усіма наявними засобами, щоб продовжити ефективну політичну, економічну, гуманітарну та військову підтримку з боку ЄС для України. Це стосується також моніторингу прогресу, якого Україна досягає у реформах на шляху до членства в Європейському Союзі.

«Тож нашим першим пріоритетом, як головування в ЄС, є спільна робота з Європейським парламентом, щоб розвинути європейську безпеку, шляхом підтримки України та посилити геополітичне значення ЄС у дедалі більш невизначеному світі», – додав керівник шведського уряду, звертаючись до депутатів Європарламенту.

Читайте також: Прем'єр Швеції розповів про екзистенційне значення перемоги України для всього світу

З 1 січня Швеція прийняла від Чеської Республіки головування в ЄС та визначила допомогу Україні одним із головних пріоритетів власної діяльності на наступні пів року.

Як повідомлялося, Європейський Союз вивчає можливість використання активів російського центрального банку на мільярди євро, заморожених країнами ЄС, для допомоги у відновленні України.

Країни ЄС уже заморозили близько 17,5 млрд євро, що належать російським фізичним та юридичним особам, котрі потрапили під санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-