Прем'єр Швеції розповів про екзистенційне значення перемоги України для всього світу

Прем'єр Швеції розповів про екзистенційне значення перемоги України для всього світу

Укрінформ
Україна на полі бою проти російської агресії відстоює не лише власну незалежність, а й право на європейський шлях життя, тож перемога України у цій війні має екзистенційне значення не лише для Європи, а й для усього світу.

Про це у Страсбурзі під час викладення пріоритетів ротаційного Шведського головування у ЄС на сесії Європейського парламенту заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша допомога для України – це не просто кризовий менеджмент. Йдеться про боротьбу за демократію та боротьбу за гідність. Українська перемога є екзистенційною для Європи та, чесно кажучи, вона є екзистенційною для усього світу», – сказав керівник уряду Швеції. 

Читайте також: У Швеції назвали допомогу Україні пріоритетом свого головування в ЄС

Він нагадав, що прокинувся в Гельсінкі 24 лютого минулого року о 4-ій ранку із новинами, що російське вторгнення в Україну розпочалося. Лише за кілька годин після цього він мав бесіду з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо, під час якої обидва висловили занепокоєння через ризики, які ця війна несе для єдності між друзями, як в Європі, так і у євроатлантичному вимірі. Але коли війна прийшла у Європу, західні демократії залишилася об’єднаними, і сьогодні трансатлантична єдність навколо України є сильнішою, ніж будь-коли.

«Ця жахлива війна змусила залишити домівки близько третини населення України, зруйнувала половину її енергетичної інфраструктури. Багато українців, військових та цивільних, заплатили найвищу ціну у цій війні. Буча стала частиною нашої колективної європейської пам’яті. Але історія також відбувалася, коли Президент Зеленський відмовився покинути Київ та залишився в Україні, разом із своїм урядом. Зробивши так, він очолив спротив всієї країни, як на полі бою, так і в битві за серця та думки», – наголосив Крістерссон.

За його словами, перед країнами ЄС стоїть завдання – продовжувати підтримувати українців, які воюють не лише за власну незалежність, а й за європейський шлях життя, де право є більшим за силу. Україна дала надію всім, хто вірить, що влада народу завжди буде сильнішою за владу диктатора.

Читайте також: Прем'єр Швеції: Для нашого головування в ЄС немає важливішого завдання, ніж допомога Україні

«Тоді як спротив України триває, ми маємо зробити все, що в наших силах, і переконатися, що Україна перемагає, що її майбутнє – тут, в межах ЄС. Тому що якщо надія на демократичне майбутнє надихає Україну, українська надія знаходиться разом з нами», – сказав прем’єр-міністр Швеції. 

Як повідомлялося, з 1 січня Швеція прийняла від Чеської Республіки Головування в ЄС та визначила допомогу Україні одним із головних пріоритетів власної діяльності на наступні пів року.

Фото: Jonas Ekströmer/TT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-