У ВР планують позбавити мандатів Медведчука, Деркача, Козака та Кузьміна на найближчому засіданні

У ВР планують позбавити мандатів Медведчука, Деркача, Козака та Кузьміна на найближчому засіданні

Укрінформ
Верховна Рада на своєму найближчому планерному засіданні достроково припинить повноваження народних депутатів Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака та Рената Кузьміна.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко сказав в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«Я думаю, що як тільки буде найближчі планерне засідання, ми відразу його (це питання - ред.) розглянемо. Ці питання не потребують додатково залучення у порядок денний чи якоїсь додаткової процедури. Стандартно регламентний комітет розгляне послання, яке Голова Верховної Ради вже спрямував у цей комітет», - сказав Корнієнко.

За його словами, у парламенті вже з'явилося декілька груп, які напрацьовують законопроєкти, якими можна було б обмежити роботу деяких політичних сил у Верховній Раді, але тут є ознаки порушення Конституції України. Тому питання ретельно опрацьовується.

Він додав, найближчим часом мандатів позбавлять саме цих чотирьох депутатів, а «далі будемо розбиратися», оскільки під час воєнного стану заборонено вносити змінити до Конституції, все буде відбуватися у рамках чинного Основного закону.

«Треба чітко розуміти, що ті, хто мають, наприклад, інше громадянство, або ті, хто із якихось причин не відвідують Україну та засідання Верховної Ради, точно будуть у пріоритеті для розв'язання цього питання. Це може стосуватися не лише фракції ОПЗЖ. Ми пам'ятаємо, що влітку громадянство і мандат через цю причину втратив й колега із фракції «Слуга народу (Олексій Ковальов, який став колаборантом російських загарбників - ред)», - сказав Корнієнко.

За його словами, це не завершення історії з ОПЗЖ. Це тільки початок.

«Там є питання і з місцевими депутатами. Воно відкрите, воно у повітрі, як то кажуть. Треба знайти баланс для того, щоб задовольнити суспільний запит, з одного боку, а з іншого боку, не втратити ситуацію в тих радах, де є ці депутати, адже під загрозою можуть бути кворуми й прийняття рішень», - додав перший заступник Голови ВР.

Читайте також: Більшість з позбавлених громадянства осіб мали паспорти інших держав - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 10 січня позбавив громадянства України народних депутатів від колишньої партії ОПЗЖ - Віктора Медведчука, Тараса Козака і Рената Кузьміна, а також екснародного депутата Андрія Деркача.

А низка народних депутатів 11 січня зареєстрували у парламенті проєкт постанови про відкликання з керівних посад у комітетах Верховної Ради народних депутатів України, які входили до фракції забороненої судом політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-