США та Індія перебувають в постійному контакті щодо відповідальності росії за війну

США та Індія перебувають в постійному контакті щодо відповідальності росії за війну

Укрінформ
Сполучені Штати та Індія перебувають у контакті в питаннях притягнення росії до відповідальності за війну проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам у п’ятницю речник Державного департаменту Нед Прайс.

«Ми знаходимося в постійному тісному контакті з Індією стосовно того, що ми можемо зробити для притягнення росії до відповідальності і щоб вона понесла додаткові витрати за свою війну», - сказав він.

Читайте також: росія продовжує бої попри оголошене путіним «перемир’я» - Пентагон

За словами Прайса, Вашингтон та Делі не завжди мають «абсолютно однакові політичні підходи», але обидві країни «віддані підтримці міжнародного порядку, заснованого на правилах, який поважає територіальну цілісність і суверенітет».

«Це лежить в основі нашого глобального стратегічного партнерства з Індією», - додав він.

Читайте також: За дев’ять років війни росія 11 разів зірвала перемир’я - Міноборони

Прайс нагадав, що Президент України Володимир Зеленський на саміті лідерів G20 у листопаді минулого року виклав своє бачення справедливого миру.

«Це те, що ми дуже сильно вітаємо. Ми вітаємо підтримку Індією народу України», - сказав він зауваживши, що Індія надавала гуманітарну допомогу й закликає росію до негайного припинення жорстокої війни росії проти України.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості посередницької ролі Індії у врегулюванні конфлікту, Прайс зауважив, що «країни, що підтримують відносини і з росією, і з Україною, – такі, як Індія, – можливо, здатні допомогти налагодити діалог і дипломатію, які одного разу могли б покласти край цій війні».

Водночас, за його словами, росія не продемонструвала жодної готовності до цього.

Читайте також: Держдеп США назвав цинічною заяву путіна про так зване «перемир’я»

Заяви кремля про те, що він готовий вступити в діалог лише за умови визнання «нових територіальних реалій», яскраво демонструють, що москва не має щирого бажання припинити війну.

«Ми сподіваємося, що в міру того, як змінюватимуться розрахунки москви, коли вона зрозуміє, що ця війна була і буде стратегічним провалом, вона стане більш зацікавленою в справжньому діалозі, у справжній дипломатії, яка веде до справедливого й міцного миру», - зазначив речник Держдепу. За його словами, «такі країни, як Індія, у той момент зможуть зіграти особливу роль».

Читайте також: Індія підтримає енергетичний сектор України - Міненергетики

Нагадаємо: наприкінці минулого року прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді в ході телефонної розмови з президентом рф володимиром путіним закликав до "діалогу та дипломатії" у питанні війни росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-