Німецьке суспільство продовжує шукати «хороших русскіх» - посол України

Німецьке суспільство продовжує шукати «хороших русскіх» - посол України

Укрінформ
Німецьке суспільство станом на зараз не хоче визнавати, що війну проти України веде не путін, а росіяни, і продовжує шукати «хороших русскіх».

Про це заявив посол України в ФРН Олексій Макеєв в інтерв’ю «Європейській правді», передає Укрінформ.

«Ми пам’ятаємо, що і федеральний канцлер, і дуже багато німців ще кілька місяців тому говорили, що це війна не росіян, це війна путіна. Це вже змінюється. І ми постійно кажемо: «Ні-ні, це не путін вбиває, це не путін ґвалтує, це не путін застосовує тортури, - це росіяни». Це дуже важлива штука, яку станом на сьогодні німецьке суспільство не хоче визнавати. Вони все ще шукають «хороших русскіх», - сказав Макеєв.

За його словами, завдання України полягає в тому, щоб переконати німецьке суспільство, що покаяння, через яке пройшла Німеччина – це прекрасний зразок того, через що має пройти росія.

«Я їм (німцям – ред.) постійно нагадую: ви пам’ятаєте, скільки пройшло років до денацифікації і можливості примирення німців… Я кажу: «Ви собі можете уявити, скільки має пройти десятиліть і поколінь, щоб росія обрала собі колись на демократичних виборах президента, який би приїхав у Київ і як (федеральний канцлер Німеччини. – ред.) Віллі Брандт у 1970-х у Варшаві став на коліна перед Стіною пам’яті (на Михайлівській площі у Києві. – ред.)?» - зазначив дипломат.

Читайте також: Німеччина передала Україні велику партію військової допомоги

Він констатував, що у німецькому суспільстві розуміють, що у них немає відповіді на це питання. Водночас Макеєв зауважив, що досвід Німеччини і їхня ідея щодо відповідальності німців за скоєне під час Другої світової війни має бути перекладена, звичайно, в інший спосіб в тому числі на сучасну росію.

«Це дуже важливе визнання, над яким я теж змушений працювати. І якраз цей меседж дуже важливий: у Німеччини є прекрасний досвід того, як перевиховати цілі покоління людей», - акцентував посол України.

Як повідомлялося, під час телефонної розмови з президентом росії путіним 2 грудня минулого року канцлер Німеччини Олаф Шольц засудив російські авіаудари по цивільній інфраструктурі України та наголосив на рішучості Німеччини підтримувати Україну в забезпеченні її обороноздатності. Канцлер також закликав президента росії до «швидшого досягнення дипломатичного рішення, включно з виведенням російських військ».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-