На Банковій обговорили українську формулу миру з генералами з Норвегії та США

На Банковій обговорили українську формулу миру з генералами з Норвегії та США

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час зустрічі з екскомандувачем армії США в Африці генералом Девідом Родрігесом, колишнім командувачем Збройних сил Норвегії генералом Северре Дизеном та регіональним директором The Centre for Humanitarian Dialogue (HD) Девідом Горманом обговорили реалізацію української формули миру.

Як передає Укрінформ, зустріч відбулась у вівторок, 20 грудня, ввечері, повідомляється на сайті Президента.

Єрмак поінформував співрозмовників про українську формулу миру, яку Президент Володимир Зеленський презентував під час онлайн-виступу на саміті G20 в Індонезії.

За словами керівника Офісу глави держави, "цей документ було розроблено на основі норм міжнародного права та Статуту ООН. Він складається з 10 пунктів, виконання яких наблизить закінчення розв’язаної росією війни".

"Важливо, щоб більшість країн світу підтримала цей мирний план. І важливо знайти, як зацікавити інші країни у його реалізації на українських умовах. А наші умови дуже прості: ми хочемо повернути всі наші території, залишатися незалежними й бути достатньо сильними, щоб не давати агресору можливості для повторного нападу", – зазначив Єрмак.

Він повідомив, що вже відбулися попередні перемовини з найбільшими партнерами України, які позитивно оцінили формулу миру. Також у планах – заручитися підтримкою держав "Великої сімки" та провести саміт заради миру за участю інших країн світу на майданчику ООН.

Читайте також: США та країни G7 підтримують мирний план Зеленського — посол Брінк

Керівник Офісу Президента наголосив: "важливо, щоб українська формула миру була підтримана відповідною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН".

"Необхідно, щоб світ підтримав цей мирний план – підтвердив, що це не лише українські вимоги, а реалістичний план, що відповідає Статуту ООН", – зазначив Єрмак.

За його словами, "на саміті заради миру кожна країна зможе обрати для себе пункти української формули, у реалізації яких вона зможе проявити своє лідерство".

Зокрема у сфері безпеки формула миру передбачає укладення Київського безпекового договору (Kyiv Security Сompact), який має стати основою нової архітектури безпеки у Європі та світі.

Єрмак також повідомив, що в межах української формули миру передбачено створення за підтримки партнерів України міжнародної гуманітарної організації з офісом у Києві, оскільки Міжнародний комітет Червоного Хреста з початку повномасштабного вторгнення росії не продемонстрував ефективності в жодному з питань, що перебувають у його компетенції.

Читайте також: Макрон про мирний план Зеленського: Наш обов’язок - почати з ним працювати

"Жоден представник МКЧХ не прибув і не перевірив умов утримання в російському полоні українських захисників "Азовсталі". Натомість представники цієї організації відвідували поранених російських військових у госпіталі в Москві. МКЧХ п’ять місяців чекав, поки російський Президент дасть дозвіл на доступ організації до наших полонених в Оленівці, які перебувають там майже в умовах концентраційного табору. Як таке можливо?" – заявив керівник Офісу глави держави.

Тому, як зазначив Єрмак, необхідно створити нову організацію, до якої увійдуть мужні люди, готові відвідувати місця утримання полонених та контролювати умови, у яких вони перебувають.

На його переконання, важливо, щоб якнайбільше країн зрозуміли, що війна росії проти України все змінила, і світ уже не буде таким, як раніше. Тому потрібно напрацьовувати нову гуманітарну, енергетичну та безпекову політику.

"Я був би щасливий почати співпрацю з вами з огляду на вашу експертизу, ваш досвід та зв’язки у країнах Африки, Азії та Південної Америки, щоб допомогти зупинити цю війну та вибудувати нову потужну систему безпеки у світі на основі гарантій безпеки для України", – зазначив Єрмак.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський ініціює скликання Глобального саміту формули миру, запропонованої Україною, цієї зими.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-