Макрон про мирний план Зеленського: Наш обов’язок - почати з ним працювати

Макрон про мирний план Зеленського: Наш обов’язок - почати з ним працювати

Укрінформ
Еммануель Макрон переконаний, що Володимир Зеленський має законне право на умови для переговорів з росією.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це президент Франції сказав на пресконференції у Вашингтоні, відповідаючи на запитання журналістів, чи не обумовить Україна початок переговорів з рф поверненням Криму?

Макрон зазначив, що він протягом кількох років відповідав за моніторинг Нормандського формату, отже, й за виконання Мінських угод. Він також нагадав, що єдина зустріч Зеленського з путіним була у грудні 2019 року.

“Можу вам сказати, що я бачив щирого Президента, який хотів дискутувати і домовлятися”, - сказав Макрон, наголосивши, що Президент Зеленський до минулого лютого ніколи не полишав наміру вести переговори.

“Той, хто вирішив розпочати війну, це - президент путін. Я був прямим свідком цього, в тому числі під час поїздки на початку лютого до України та росії. Тому законно, що Президент Зеленський має досить багато умов для переговорів. Тепер ми повинні попрацювати над суттю того, що може бути умовою мирної угоди. А потім еволюція наступних тижнів і наступних місяців підкаже нам правильний момент, а також вибір українців”, - розповів Макрон.

Читайте також: Україна має сама визначати умови миру з росією - Макрон

Стосовно мирного плану з 10 пунктів, запропонованого Зеленським, президент Франції сказав: “Я вважаю, що наш обов’язок — почати з ним працювати, тому що з боку українців є реальне бажання вийти на поле дискусії”.

Макрон повторив свою позицію щодо переговорів з путіним, адже метою, за його словами, є уникнення ескалацій і досягнення конкретних речей. “І тому, зокрема, я буду обговорювати питання безпеки та захисту атомної електростанції в Запоріжжі”, - зазначив він.

“Ми повинні продовжувати це робити, і ми будемо продовжувати”, - підсумував французький лідер.

Читайте також: Байден і Макрон обіцяють Україні більше ППО й допомогу з енергетикою

Як повідомлялося, під час саміту G20 Володимир Зеленський проголосив мирний план, який має зупинити російську агресію.

План з 10 пунктів передбачає координацію міжнародних зусиль задля встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним з ключових положень плану є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Під час виступу перед учасниками саміту український лідер наголосив, що не повторюватиме помилок, допущених у минулому, тож не може йтися про жодні домовленості на кшталт «Мінську-3» або інші варіанти «заморожування конфлікту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-