В ОП провели консультації дипломатичних радників у форматі Люблінського трикутника

В ОП провели консультації дипломатичних радників у форматі Люблінського трикутника

Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів консультації з державним секретарем Канцелярії Президента Республіки Польща – керівником Бюро з міжнародної політики Якубом Кумохом та головною зовнішньополітичною радницею Президента Литовської Республіки Астою Скайсгірітє.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

"У фокусі консультацій були питання посилення взаємодії між Україною, Польщею та Литвою в контексті протидії збройній агресії рф, прискорення європейської та євроатлантичної інтеграції України, підтримка міжнародних ініціатив нашої держави, а також подальший графік контактів лідерів країн Люблінського трикутника", - розповіли в Офісі глави держави.

Єрмак поінформував співрозмовників про ситуацію на лінії фронту та нагальні потреби України, насамперед щодо посилення протиповітряного захисту від ракетних атак з боку рф та прискорення деокупації територій.

Він подякував Польщі та Литві за всебічну підтримку України в протидії збройній агресії росії і практичну допомогу у відновленні енергетичної інфраструктури, пошкодженої російськими обстрілами.

«Вчорашня резолюція Сейму Польщі про визнання росії державою – спонсором тероризму – ще один важливий крок для посилення тиску на агресора, який вдається до терору цивільного населення України. Як і подібне рішення Сейму Литви, яке було ухвалено раніше», – зазначив керівник ОП.

Також співрозмовники обмінялися думками щодо практичної реалізації української формули миру. Єрмак висловив сподівання, що Польща й Литва долучаться до реалізації одного з елементів формули.

У контексті європейської інтеграції він підкреслив налаштованість України якомога швидше завершити виконання рекомендацій Європейської комісії щодо надання нашій державі статусу кандидата на членство в ЄС.

Очільник ОП відзначив ухвалення на цьому тижні трьох важливих законів: про медіа, національні спільноти та процедуру відбору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду.

Читайте також: Країни Люблінського трикутника засудили воєнні злочини рф та депортацію українців

Водночас він наголосив на важливості нової програми макрофінансової допомоги ЄС Україні обсягом 18 млрд євро для стабільності та стійкості нашої країни в умовах продовження війни і розраховує, що остаточне рішення щодо надання цього пакету допомоги буде ухвалене якнайшвидше.

Єрмак також позитивно відзначив підготовку 9-го пакету санкцій ЄС проти рф.

«Сподіваємося, що рішення на рівні Ради ЄС буде ухвалене найближчим часом», – сказав він.

Як повідомлялося, Люблінський трикутник був утворений у липні 2020 року міністрами закордонних справ України, Польщі та Литви, які підписали Спільну декларацію щодо заснування нового регіонального альянсу. Серед пріоритетів діяльності формату - посилення регіону, зміцнення безпеки, інтеграція України до ЄС і НАТО, розвиток економічної співпраці, спільна протидія гібридним загрозам.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-