росія має заплатити за відновлення України - країни G7

росія має заплатити за відновлення України - країни G7

Укрінформ
росія, яка продовжує війну проти України і спричиняє масштабні руйнування, повинна заплатити за відновлення.

Про це йдеться у спільному комюніке за результатами віртуального саміту G7 12 грудня, розміщеному на сайті німецького президентства в групі, передає Укрінформ.

«росія зрештою повинна буде заплатити за відновлення критично важливої інфраструктури, пошкодженої або зруйнованої її жорстокою війною. Військові злочини та інші звірства не можуть бути безкарними. Ми притягнемо президента путіна та причетних до відповідальності відповідно до міжнародного права», - наголошується в документі.

Його підписанти висловили рішучість допомогти Україні відремонтувати, відновити та захистити її критичну енергетичну та водну інфраструктуру.

«Ми допоможемо Україні задовольнити потреби щодо готовності до зими, продовжимо підтримувати громадян України та посилюватимемо наші зусилля щодо цього під час міжнародної конференції, яка відбудеться в Парижі 13 грудня», - зазначається у комюніке.

Читайте також: G7 координуватиме допомогу на відновлення України - Шольц

Відповідно до взятих зобов’язань, держави G7 надалі активізуватимуть міжнародну підтримку для забезпечення нагальних потреб України у короткостроковому фінансуванні. З цією метою міністри фінансів зберуться найближчим часом для обговорення спільного підходу до узгодженої бюджетної підтримки у 2023 році. Міжнародний валютний фонд (МВФ) відіграватиме центральну роль у цих зусиллях.

Для ремонту об’єктів та відновлення України G7 разом з Україною та міжнародними партнерами, в тісній координації з відповідними міжнародними організаціями та міжнародними фінансовими установами, створить міжвідомчу платформу координації донорів. За допомогою цієї платформи буде здійснюватися координація існуючих механізмів для надання поточної короткострокової та довгострокової підтримки, подальше міжнародне фінансування та експертиза, а також будуть заохочуватися програми реформ в Україні.

Буде створено секретаріат цієї платформи, перша зустріч якого планується на січень 2023 року.

Читайте також: ЄС закликає посилити боротьбу з безкарністю росії за війну проти України

Лідери країн G7 знову підтвердили непохитну підтримку та солідарність з Україною на тлі російської агресивної війни стільки, скільки буде потрібно. Вони засудили безперервні жорстокі російські атаки на критичну інфраструктуру, зокрема енергетичні та водні об’єкти, а також міста по всій Україні.

«Невибіркові атаки та напади на цивільне населення чи цивільні об’єкти є воєнним злочином», - нагадали лідери “Групи семи”.

Вони також засудили тих, хто сприяє незаконній війні путіна.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ. російські війська розв’язали масовий терор на тимчасово захоплених територіях. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-