Єврокомісія поки не розблоковуватиме €13,3 мільярда фінансування для Угорщини — Reuters

Єврокомісія поки не розблоковуватиме €13,3 мільярда фінансування для Угорщини — Reuters

Укрінформ
Європейська комісія вважає нещодавні зміни угорського законодавства, спрямовані на покращення антикорупційних гарантій в Угорщині, недостатніми для усунення побоювань щодо стану демократії в країні і розблокування передачі Будапешту із фондів ЄС 13,3 млрд євро.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Як ідеться в повідомленні, Євросоюз заблокував фінансування через побоювання щодо корупції та низької незалежності судової системи Угорщини, яка, у свою чергу, наклала вето на запропоновану ЄС позику Києву та пропозицію щодо глобального корпоративного податку.

«Я відзначаю зусилля, докладені Угорщиною до цього часу для вжиття кількох заходів, проте загальний ризик для бюджету Європейського Союзу залишається незмінним... Він не змінився після останніх законодавчих змін, ухвалених в Угорщині», - написав у листі до постійних представників ЄС єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган.

Водночас Єврокомісія залишила відкритою можливість того, що інші 26 держав-членів блоку можуть винагородити Будапешт за його останні кроки щодо вирішення давніх проблем під час ухвалення остаточного рішення.

Читайте також: Італія - про угорське вето щодо України: ЄС має змінити правила

В повідомленні зазначається, що країни ЄС можуть звернути увагу на останні зміни законодавства Угорщини та схвалити виділення Будапешту 5,8 млрд євро у рамках фонду відновлення країни після пандемії COVID-19. Тоді сума заморожених коштів може бути зменшена до 7,5 млрд євро.

Остаточно питання виділення коштів ЄС Угорщині та заблокованих Будапештом ініціатив може бути вирішене на зустрічі глав держав-членів Євросоюзу 15-16 грудня, в якій братиме участь і угорський прем’єр Віктор Орбан.

Як повідомляв Укрінформ, після того, як Угорщина заблокувала виділення Україні 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги у 2023 році, угорський лідер Віктор Орбан заявив, що його країна не має намірів шантажувати ЄС і накладати вето на макрофінансову допомогу Україні й готова надати її на двосторонній основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-