У Мін’юсті кажуть, що жодна із заборонених проросійських партій поки не зверталася до ЄСПЛ

У Мін’юсті кажуть, що жодна із заборонених проросійських партій поки не зверталася до ЄСПЛ

Укрінформ
Наразі жодна із заборонених в Україні судом проросійських партій не зверталася з позовом до Європейського суду з прав людини, проте строки для цього в них ще є.

Про це сказала заступниця міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць в інтерв’ю Укрінформу.

“На сьогодні жодна із заборонених судом політичних партій не зверталася до Європейського суду. Це не означає, що вони не звернуться, тому що строки для цього в них ще є. Чи готові ми до цього? Однозначно готові. Більше того, з самого початку розгляду цих справ ми виступали за відкритість і обґрунтованість своєї позиції”, - наголосила Коломієць.

Зокрема, вона повідомила, що Мін’юст заявляв клопотання в першу інстанцію розгляду по кожній справі про публічну трансляцію судових засідань.

Читайте також: Кабмін уповноважив АРМА розшукати активи заборонених в Україні партій

“Ми чудово розуміли, що згодом почнуться маніпуляції з заявами про позови до Європейського суду з прав людини щодо цих справ, але треба розуміти, що коли хтось із представників заборонених політичних партій буде подавати відповідну скаргу до ЄСПЛ, то суд встановлюватиме, чи порушувала держава права на виявлення своєї політичної позиції тих чи інших громадян, чию політичну партію заборонили, чи ні”, - пояснила заступниця міністра.

Також вона зауважила, що в Європейському Союзі, як і в Європейському суді, стверджують, що “коли ідеться про втручання чи обмеження чийогось права, треба розуміти, що має бути співмірність права конкретної особи або групи осіб і права суспільства в цілому”.

“Так, наше право на безпеку, на суверенітет та цілісність нашої території на сьогоднішній момент превалює над правом умовного Сальдо (Восьмий апеляційний адмінсуд у червні 2022 року заборонив діяльність проросійської політичної партії “Блок Володимира Сальдо” - ред.) чи когось іншого висловлювати свою проросійську позицію. Тобто цей баланс з нашого боку повністю збережений. Я б навіть сказала, що насправді, можливо, треба було б ще раніше забороняти ці політичні партії, але зробили тоді, коли було вирішено, що це доцільно”, - сказала Коломієць.

Читайте також: Сім проросійських партій оскаржують свою заборону у Верховному Суді

Як повідомлялося, раніше Коломієць заявила, що в Україні 16 проросійських політичних партій заборонені судом і відповідні рішення вже набрали чинності.

18 травня 2022 року набув чинності закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

Він розширює перелік підстав для заборони партії через суд. Відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-