Костін пояснив, чому гібридний трибунал не дозволить притягнути до відповідальності керівництво рф

Костін пояснив, чому гібридний трибунал не дозволить притягнути до відповідальності керівництво рф

Укрінформ
Гібридний трибунал не здатен забезпечити притягнення до відповідальності представників вищого керівництва росії через наявність у них особистого імунітету перед усіма судами, крім міжнародних.

Як передає Укрінформ із посиланням на Офіс генерального прокурора, таку думку висловив керівник відомства Андрій Костін під час зустрічі з членами Європейського парламенту.

«Вважаю спецтрибунал найефективнішим способом притягнення до відповідальності керівництва держави-агресора. Це необхідний компонент системи повної та всеосяжної відповідальності за злочини рф, який доповнить роботу Міжнародного кримінального суду та національних судів», — заявив Костін.

Генпрокурор додав, що обізнаний про ініціативи щодо створення гібридного трибуналу. «Цей формат не вирішить першочергового завдання – притягнення до відповідальності вищого керівництва рф, яке має особистий імунітет перед усіма судами, окрім міжнародних трибуналів», — наголосив він.

Читайте також: Костін обговорив у Гаазі створення Тимчасового Офісу прокурора щодо розслідування злочину агресії

Також глава ОГП подякував за рішучу підтримку, яку Європарламент продемонстрував, закликавши до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії російської федерації та визнавши росію терористичним режимом.

У зустрічі взяли участь представники Європарламенту Урмас Пает, Наталі Луазо, Міхаель Галер, Тоніно Піцула, Петрас Ауштревічус, Ханна Нойман та Анна Фотига.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Читайте також: Більшість країн ОБСЄ підтримують створення спецтрибуналу для росії – Рау

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО й Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спецтрибуналу. Один з них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Фото: gp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-