Україна опрацьовує кілька варіантів створення спецтрибуналу для росії – МЗС

Україна опрацьовує кілька варіантів створення спецтрибуналу для росії – МЗС

Кримська платформа
Укрінформ
Київ опрацьовує кілька варіантів створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України, однак його мандат стосуватиметься злочину, який почався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Про це заявив посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич під час дискусійної програма в рамках першого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Кориневич зауважив, що фактично агресія рф почалася в лютому 2014 року з тимчасової окупації АР Крим.

«Оскільки цей злочин, який почався в 2014 році, триває й зараз, ми впевнені, що одна з можливих відповідей - це створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України. Створення цього Трибуналу, його робота і мандат, його юрисдикція будуть стосуватися власне злочину агресії проти України, який почався з Криму, і це буде правильна правова відповідальність для керівників рф за все те, що вони вчиняли і вчиняють починаючи з кінця лютого 2014 року», - сказав Кориневич.

Він акцентував, що створення Спецтрибуналу є одним з пріоритетів української влади.

За словами посла із особливих доручень МЗС, Україна має декілька варіантів , як цей Трибунал може бути створений.

«Перший варіант – це створення Спеціального трибуналу на основі багатосторонньої угоди між країнами. Це означає, що Україна та уряди інших держав можуть підписати і ратифікувати угоду про створення такого Трибуналу і його статут, який буде додатком до цієї угоди», - зазначив Кориневич.

Окрім того, додав він, Спецтрибунал може бути створений на основі угоди між Україною та міжнародними організаціями, наприклад, ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію. Або Україна може укласти відповідну угоду з регіональними європейськими організаціями, наприклад, ЄС чи Радою Європи, оскільки нинішня російська агресія спричинила в Європі війну, найбільшу з часів Другої світової.

«Ми можемо укласти угоду між багатьма сторонами або між Україною і міжнародними організаціями. Україна працює над підготовкою проєкту такої угоди і готова співпрацювати з міжнародними партнерами. Ці проєкти розробляються так, щоб, незалежно від того, який варіант буде вибраний, ми могли підкоригувати ці документи і розпочати створення Трибуналу», - резюмував посол із особливих доручень МЗС.

Читайте також: Участь експертного середовища важлива у створенні підґрунтя Кримської платформи – Стефанчук

Як повідомляв Укрінформ, 24-25 жовтня у хорватському Загребі відбувається перший парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

Президент Володимир Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-