Україна поглиблюватиме співпрацю з ОЗХЗ - постпред

Україна поглиблюватиме співпрацю з ОЗХЗ - постпред

Укрінформ
Україна планує поглиблювати співпрацю з Організацією із заборони хімічної зброї.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі сказав посол України в Нідерландах та постійний представник України при ОЗХЗ Максим Кононенко.

“Ця співпраця насамперед стосується посилення нашої спроможності протистояти будь-яким хімічним загрозам, які можуть виникнути з боку рф як держави-агресора. Відповідно до статті Х Конвенції (про хімічну зброю - ред.), кожна країна-учасниця Конвенції має право на допомогу та захист від застосування або загрози застосування хімічної зброї. Після початку повномасштабного вторгнення росії Україна подала такий запит до Організації. І всі держави-члени, держави-партнери, які хочуть і можуть допомогти, спільно з Технічним секретаріатом невідкладно відреагували на наш запит та надали консультативну і технічну допомогу, а також необхідне обладнання для виявлення і протидії таким загрозам”, - сказав він.

Дипломат вдячний усім партнерам, які зробили такі внески.

За словами посла, амбітний план постійного представництва України передбачає також подальше вжиття заходів щодо скорочення присутності рф на майданчику ОЗХЗ. У цьому зв'язку він назвав першим кроком те, що росію не обрали віцепрезидентом від Східноєвропейської групи на 27-ій Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї.

“Далі ми плануємо зробити все можливе, щоб росія не була обрана віцепрезидентом 5-ї Оглядової конференції ОЗХЗ, яка має відбутися навесні наступного року. росія зловживає своїми повноваженнями, вона не представляє нікого іншого, окрім себе, і не відстоює інтереси регіональної групи. Країна-агресор не може і не повинна представляти Україну та інші держави, які потерпають від її агресивних дій, зокрема, йдеться про Молдову та інші країни. Не може ґвалтівник, серійний вбивця і кат представляти своїх жертв – це аморально”, - заявив Кононенко.

Водночас він висловив переконання, що Україна "здатна й абсолютно заслуговує на те, щоб бути представленою в керівних органах ОЗХЗ".

Читайте також: Конференція у Гаазі стала найбільшим провалом росії як члена ОЗХЗ – постпред України

"Ми показуємо, що ми є надійним партнером, навіть у складних умовах збройної агресії рф. Реалізація Конвенції є одним із найважливіших напрямків політики нашої держави у сфері роззброєння, контролю над озброєннями та нерозповсюдження зброї масового знищення. Це питання перебуває на особливому контролі у Президента й уряду України. Ми робимо все, щоб виконати наші зобов’язання за Конвенцією. Досвід, набутий за цей рік, надзвичайно цінний, ми готові поділитись ним із Технічним секретаріатом та іншими державами-членами Організації, збагатити її роботу. Тому ми вважаємо, що Україна знову має бути представлена у Виконавчій раді ОЗХЗ, і з цією метою буде проводитися ретельна робота", - зауважив постпред.

Як повідомлялося, у Гаазі 28 листопада-2 грудня проходить 27-ма сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-