Штати та рф вперше скористалися лінією спецзв’язку, створеною на початку війни - ЗМІ

Штати та рф вперше скористалися лінією спецзв’язку, створеною на початку війни - ЗМІ

Укрінформ
Сполучені Штати вперш скористалися спеціальною лінією зв'язку, створеною між військовими відомствами США і росії на початку путінської війни проти України.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

За інформацією американського посадовця, який говорив на умовах анонімності, Вашингтон ініціював телефонну розмову, аби повідомити про свою стурбованість російськими військовими операціями щодо об'єктів критичної інфраструктури в Україні.

Зазначається, що ця лінія, яку називають лінією «деконфліктації», з'єднує Європейське командування Збройних сил США та генеральний штаб росії.

Читайте також: Загарбники пошкодили насосну станцію, яка мала подавати воду до Миколаєва

Про саму розмову мало що відомо. Посадовець відмовився уточнити, які саме дії росії навколо критично важливих об'єктів української інфраструктури викликали тривогу США.

Зазначається, що може, зокрема, йтися про російський обстріл Запорізької атомної електростанції, окупованої військами рф, чи загрозу підриву дамби Каховської ГЕС.

Про створення лінії «деконфліктації» між США та рф було оголошено ще у березні. Тоді Пентагон заявив, що вона призначена для уникнення будь-яких ненавмисних зіткнень НАТО з росією.

Читайте також: Країни Балтії та Північної Європи закликають НАТО збільшити поставки зброї Україні

За часів холодної війни Сполучені Штати і радянський союз підтримували такі гарячі лінії на різних рівнях.

Лінія тестується двічі на день, передбачено, що дзвінки веде російськомовний представник Європейського командування Збройних сил США з Вісбадена в Німеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-