Зараз немає законних підстав забрати мандати у депутатів-утікачів — Стефанчук

Зараз немає законних підстав забрати мандати у депутатів-утікачів — Стефанчук

Укрінформ
Верховна Рада прагне позбавити мандатів народних депутатів, які втекли з України до початку повномасштабного російського вторгнення, але це можна зробити виключно за підставами, визначеними Конституцією.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив в інтерв’ю Суспільному, передає Укрінформ.

За його словами, близько десяти парламентаріїв виїхали з України до 24 лютого і, відповідно, відтоді не працюють у ВР. Стефанчук розповів, що цих депутатів відсторонено від усіх посад у ВР. Окрім того, їм не виплачується заробітна плата.

«Очікуємо зараз якихось рішень щодо позбавлення мандатів цих народних депутатів, але це не так просто зробити. Усі говорять, що треба позбавляти мандатів, але в нас підстави позбавлення мандатів чітко прописані в Конституції України. Їх сім. Щойно з’являється відповідна підстава — Верховна Рада має право позбавити мандата», - підкреслив Голова ВР.

Він наголосив, що парламент не може ухвалювати такі рішення поза Конституцією та не може змінити Конституцію під час воєнного стану. Водночас він запевнив, що буде знайдено спосіб «попрощатися з цими народними депутатами».

Читайте також: Зеленського просять звернутися до ВР щодо позбавлення мандату всіх депутатів від ОПЗЖ

Згідно зі статтею 81 Конституції України, повноваження народних депутатів припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради.

Окрім того, повноваження народного депутата достроково припиняються у разі:

1) складення повноважень за його особистою заявою;

2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

4) припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;

5) якщо впродовж двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;

6) невходження депутата, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу парламентарія зі складу такої фракції;

7) його смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-