Дуда, Науседа, Йоганніс і Левітс закликали світ визнати Голодомор злочином сталінського режиму

Дуда, Науседа, Йоганніс і Левітс закликали світ визнати Голодомор злочином сталінського режиму

Укрінформ
Президенти Литви, Польщі, Румунії та Латвії підтвердили готовність й надалі підтримувати Україну у протидії російській агресії та закликали міжнародну спільноту визнати Голодомор в Україні 1932-1933 років злочином сталінського режиму.

Про це йдеться у спільній заяві президентів чотирьох країн Анджея Дуди, Гітанаса Науседи, Клауса Йоганніса і Егілса Левітса, підписаній в п’ятницю під час зустрічі глав держав у Каунасі, передає Укрінформ з посиланням на сайт президента Литви.

Як зазначається у заяві, президенти підтримують зусилля України на шляху інтеграції до ЄС, а також до членства в НАТО, коли на це дозволятимуть умови.

У світлі російської агресії вони висловили "готовність і надалі посилювати координацію зусиль у наданні всебічної політичної, військово-технічної та гуманітарної підтримки Україні”.

Читайте також: 93% українців вважають Голодомор геноцидом

Президенти також погодилися зміцнити співпрацю у боротьбі з дезінформацією та спробами росії переписати історію та закликали міжнародне співтовариство “визнати злочини, скоєні сталінським режимом, зокрема Голодомор 1932-33 років в Україні”.

Крім України, лідери чотирьох країн також задекларували свою всебічну підтримку Молдові та Грузії.

Читайте також: Усі демократичні фракції Німеччини погодилися щодо спільної резолюції про Голодомор — Кулеба

Як інформувало агентство, депутати обох палат румунського парламенту на спільному засіданні 23 листопада проголосували за декларацію про засудження Голодомору, якому український народ був підданий у 1932–1933 роках.

Як повідомлялося, в Україні у четверту суботу листопада вшановують пам'ять жертв Голодоморів. Українці у ХХ столітті пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Читайте також: Румунія визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні злочином проти людяності

Згідно з опитуванням, проведеним Соціологічною групою “Рейтинг” у листопаді 2022 року, 93% українців вважають, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом українського народу, лише 3% – заперечують це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-