Процес інтеграції України в НАТО триває, про його завершення говорити зарано – Рахманін

Процес інтеграції України в НАТО триває, про його завершення говорити зарано – Рахманін

Укрінформ
Процес інтеграції України до НАТО триває, але до завершення активних бойових дій передчасно говорити про його фіналізацію.

Таку думку член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін (парламентська фракція "Голос") висловив у інтерв’ю Укрінформу.

Так, він розповів про три критерії, яким Україна має відповідати для вступу в НАТО.

Йдеться про військову сумісність. На думку Рахманіна, Українська держава майже повністю відповідає цьому критерію. "Багато необхідних кроків було зроблено протягом останніх років, а зараз, коли ми в прискореному темпі отримуємо західні зразки озброєння, дуже швидко навчаємося та ефективно застосовуємо, в принципі, іспит щодо військової сумісності складений", – пояснив політик.

Другий критерій, за його словами, реформи, які має пройти Україна. Зокрема, вони стосуються системи управління військами, реформування механізму тилового забезпечення, системи оборонних закупівель. Депутат зауважив, що цей шлях розпочато, але у зв’язку з війною поставлено на паузу.

"Третій критерій – політичний блок. НАТО – це не тільки військовий блок, це військово-політичний союз. Вимоги, які висувають до країн-кандидатів на членство в Альянсі, потребують певних законодавчих змін. Усе відбувається поступово. Цей процес іде в плановому режимі, не гальмується і не прискорюється. Багато в чому ці вимоги у НАТО та Європейському Союзі сумісні, що спрощує нам життя, бо можемо одночасно їх реалізовувати", – додав Рахманін.

Водночас він зазначив, що для інтеграції в Альянс не обов’язково отримувати План дій щодо членства в НАТО. При цьому депутат підкреслив: "Чи буде вступ України до Альянсу прискореним – важко сказати, тому що ми поки що не отримали від західних партнерів чіткої відповіді щодо цього. Вони вкотре підтвердили, що раді нас бачити, але конкретні часові межі та формат приєднання досі не визначений остаточно".

Він також висловив сумніви щодо того, що вступ України відбуватиметься за досвідом Фінляндії та Швеції. Оскільки, за його словами, ці країни, попри нейтральність, були інтегровані в європейську систему, зокрема і безпекову, набагато більше і краще, ніж Українська держава.

Політик підкреслив, що процес євроатлантичної інтеграції України триває. Однак, на його переконання, говорити про приєднання Української держави до НАТО до завершення активних бойових дій передчасно.

Читайте також: Українська армія сумісна з НАТО, ще потрібна оборонна реформа - Сіммонс

Як повідомлялося, 30 вересня 2022 року Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали спільне звернення до Організації Північноатлантичного договору із закликом ухвалити рішення щодо членства України в НАТО як невід’ємного елемента забезпечення безпеки українців і громадян на всьому євроатлантичному просторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-