Україна готова розвивати співпрацю з Азією так швидко, наскільки готові країни АСЕАН - Кулеба

Україна готова розвивати співпрацю з Азією так швидко, наскільки готові країни АСЕАН - Кулеба

Укрінформ
Набуття Україною статусу партнера АСЕАН відкриває низку нових можливостей для українського бізнесу, зокрема у сферах цифрової трансформації, фармацевтики, сільського господарства, машинобудування.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону під час прямого включення з саміту АСЕАН у Камбоджі, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

За словами глава української дипломатії, те, що Україну вперше запросили на саміт АСЕАН, саме по собі є політичним сигналом підтримки. Він також відзначив, що нарешті завершився процес, який тривав багато років, і всі держави-члени АСЕАН погодилися, що Україна приєднається до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії.

«Це дає політичний статус партнера у відносинах з АСЕАН. А це десять країн, які сукупно складають п'яту найбільшу економіку світу”, - акцентував Кулеба.

Міністр уточнив, що йдеться не лише про політичну підтримку, якої Україна потребує для голосувань за резолюції в міжнародних організаціях та ізоляції рф, а й про розвиток торгівлі та бізнесу. Він також поінформував, що під час візиту до Камбоджі домовився з азійськими країнами про конкретні рішення, які допоможуть українському бізнесу навіть за умов війни виходити на нові ринки у Південно-Східній Азії, заробляти гроші та повертати їх в економіку України.

“Ми готові рухатися настільки швидко, наскільки готові наші нові партнери по АСЕАН. Крім участі в саміті, я проводжу окремі зустрічі з кожним міністром країн АСЕАН і ми обговорюємо конкретні речі. Я бачу з їхнього боку велику зацікавленість рухатися вперед. Будемо рухатися максимально швидко, щоб створювати нові можливості для України”, - підкреслив глава МЗС.

Кулеба зазначив, що для всіх азійських колег, з якими він зустрічався, пріоритетом є цифровізація економіки та державних послуг. У цьому контексті він нагадав, що Україна має унікальний продукт - Дію, який є конкурентоспроможним на світовому ринку. Іншою перспективною галуззю є фармацевтика. Українські фармацевтичні компанії готові працювати в країнах Азії. Азійські країни також традиційно зацікавлені в українському сільськогосподарському експорті. Окрім того, перспективні проєкти є також у галузі машинобудування, зазначив очільник МЗС.

Читайте також: Україна планує відкрити посольство у Філіппінах – Кулеба

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту до Камбоджі підписав від імені України Інструмент про приєднання до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії. Він також провів низку двосторонніх зустрічей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-