Зеленський зустрівся з представницею США в ООН – про що говорили

Зеленський зустрівся з представницею США в ООН – про що говорили

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський на зустрічі із членом Кабінету Президента США, постійною представницею США при ООН Ліндою Томас-Грінфілд наголосив на необхідності створення повітряного щита над Україною і продовження зернової угоди.

Про це він написав у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Розповів про ситуацію на фронті й ракетний терор росії. Цілеспрямованими атаками пошкоджено майже 40% наших об’єктів енергетичної інфраструктури. Тому першочергове завдання – невідкладне створення повітряного щита над Україною”, - зазначив Президент.

За його словами, під час зустрічі йшлося також про світову продовольчу безпеку.

“Завдяки реалізації зернової ініціативи мільйони людей в країнах Африки, Азії та Європи забезпечуються продовольством. Необхідно, щоб зернова угода продовжувалась і надалі. Україна готова залишатися гарантом світової продовольчої безпеки”, - наголосив Зеленський.

Як поінформували у пресслужбі глави держави, Зеленський відзначив роль ООН та особисто Генерального секретаря у реалізації «зернової ініціативи».

«Україна рятує світ» – під таким гаслом надаватимемо допомогу найбіднішим. Перший корабель у межах ініціативи має вийти вже невдовзі. Ми пропонуємо країнам світу долучитися до цього важливого починання», – зазначив Президент.

Читайте також: Україна просить США надати системи C-RAM для боротьби з іранськими дронами – ЗМІ

Говорячи про ракетний терор з боку рф, він також згадав про цинічні звинувачення москви на адресу України у створенні «брудної бомби», які вже офіційно спростовані МАГАТЕ, та продовження відкритого ядерного шантажу на Запорізькій АЕС.

Глава держави наголосив на необхідності вжиття Організацією Об’єднаних Націй низки негайних кроків, серед яких – негайне направлення в Україну місії експертів ООН для розслідування постачання Іраном росії БПЛА на порушення санкцій РБ ООН; направлення компетентних представників ООН на об’єкти критичної інфраструктури України для оцінки руйнувань і потреб у відновленні; максимальне залучення можливостей ООН до відновлення української енергетики.

«Необхідно також обмежити членство та привілеї держави-терориста в МАГАТЕ. Для цього існує чіткий і зрозумілий алгоритм», – сказав Зеленський.

Учасники зустрічі також зупинилися на підтримці ініціатив України на 77-ій сесії Генасамблеї ООН, насамперед стосовно створення механізму компенсації за наслідки агресії рф, започаткування спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України, ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях з акцентом на АР Крим та Севастополі.

Читайте також: Генерал Годжес прогнозує, що Україна може звільнити Крим уже до наступного літа

Зазначається, що особливу увагу під час зустрічі було приділено питанню примусового утримання росією українських військових і цивільних полонених. Президент нагадав, що вже визволено понад тисячу бранців, але досі багато українців перебувають у жахливих умовах на території рф і ТОТ. У цьому зв’язку глава держави наголосив на важливості міжнародного тиску задля якнайшвидшого розв’язання питання доступу до них представників ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Під час зустрічі також відбувся обмін думками щодо конкретних кроків задля обмеження можливостей держави-агресора зловживати членством в ООН.

Зеленський під час зустрічі висловив подяку американському народові, Президенту США Джозефу Байдену та його адміністрації, Конгресу США за потужну двопартійну та двопалатну підтримку України від початку повномасштабної війни.

«Важливо, що ця підтримка повною мірою проявляється також і в ООН», – наголосив він, високо оцінивши особисту роль Томас-Грінфілд.

Своєю чергою речник місії США при ООН Нет Еванс заявив, що Президент України Володимир Зеленський обговорив із представницею США при ООН послом Ліндою Томас-Грінфілд забезпечення відповідальності за воєнні злочини і звірства проти українського народу.

"Посол Лінда Томас-Грінфілд, представник США при ООН, зустрілася сьогодні в Києві з Президентом України Зеленським та членами його керівництва, щоб обговорити непохитну відданість США суверенітету та територіальній цілісності України. Вона повторила, що Сполучені Штати непохитні у своїй підтримці України та готові підтримувати Україну скільки буде потрібно", – зазначив речник.

Читайте також: До Києва приїхала представниця Сполучених Штатів при ООН

За його даними, посол Томас-Грінфілд і Президент Зеленський обговорили міжнародні зусилля з мінімізації впливу агресії росії на глобальну продовольчу безпеку, включно з підтримкою та розширенням Чорноморської зернової ініціативи за посередництва ООН, а також забезпечення відповідальності за воєнні злочини та звірства, вчинені проти українського народу. Вона пообіцяла продовжувати роботу в ООН для зміцнення міжнародної підтримки суверенітету України та закликати держави-члени захищати міжнародне право та Статут ООН.

Як повідомлялося, 8 листопада представниця США при ООН посол Лінда Томас-Грінфілд прибула до Києва, щоб підтвердити непохитну підтримку України з боку Сполучених Штатів Америки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-