Країни G20 ще не узгодили порядок денний саміту в Індонезії – посол України

Країни G20 ще не узгодили порядок денний саміту в Індонезії – посол України

Укрінформ
Розв’язана росією війна в Україні зруйнувала попередній порядок денний саміту G20, наразі серед країн-учасниць немає консенсусу, що має обговорюватися на цьому заході в першу чергу.

Про це заявив посол України в Індонезії Василь Гамянін в ефірі Ukrlife.TV, передає Укрінформ.

Дипломат зазначив, що до саміту G20 в Індонезії ведеться дуже серйозна підготовка, однак через війну рф проти України захід перетворюється на доволі суперечливу подію.

«Наразі у «Великій двадцятці» не існує консенсусу, абсолютно зруйновано попередній план дій, абсолютно зруйновано порядок денний, і зруйнувала це росія, зруйнувала російська агресія. Немає єдності у розумінні, що має обговорюватися в першу чергу на «Двадцятці», - сказав Гамянін.

Він додав, що, наприклад, китайська сторона регулярно обстоює думку, що G20 має займатися економічними питаннями і не обговорювати «якісь політичні моменти, а тим більше війну». За словами посла України, це викликає «щире здивування у половини учасників» саміту.

У цьому контексті Гамянін спрогнозував, що, судячи з міністерської зустрічі G20, яка теж відбулась на Балі, атмосфера на майбутньому заході буде достатньо напруженою. За словами дипломата, для індонезійців це надзвичайно чутливе питання. Він пояснив, що це перше в історії Індонезії головування у G20, яке могло б забезпечити їй вихід з регіонального у глобальне лідерство. За словами посла України, індонезійська сторона доклала дуже багато зусиль, щоб сформувати порядок денний, і мала намір виносити на обговорення боротьбу з пандемією, енергетичні питання, цифрову трансформацію.

«І не їх провина в тому, що нашим сусідом є країна-терорист, і що московський фашистський режим фактично зруйнував цей порядок денний. Зараз це все відійшло на другий план. На перший план виходять кризи – як подолати продовольчу кризу, енергетичну, глобальну логістичну», - зауважив дипломат.

Читайте також: МЗС вимагає відкликати запрошення путіна на саміт G20

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський наголосив у четвер, 3 листопада, що його позиція залишається незмінною, і Україна не братиме участі у саміті G20 на Балі, якщо там буде президент рф путін.

Міністри закордонних справ країн G7 влаштували бойкот очільнику МЗС росії сергію лаврову на міністерській зустрічі G20 у Індонезії на початку липня. Очільники МЗС країн «Групи семи» не прийшли на вечерю з колегами по G20 у Індонезії, а традиційне фото зустрічі не відбулося через присутність лаврова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-