Група Єрмака-Макфола оприлюднила рекомендації щодо ІТ-санкцій проти рф

Група Єрмака-Макфола оприлюднила рекомендації щодо ІТ-санкцій проти рф

Укрінформ
Незалежна група міжнародних експертів із питань санкцій проти рф, яку очолюють керівник ОП Андрій Єрмак і ексрадник президента США з питань нацбезпеки посол Майкл Макфол, опублікувала сьомий документ, де вказані всі ІТ-технології, яких слід позбавити злочинний режим рф.

Про це повідомляє пресслужба ОП, передає Укрінформ.

«Попри те, що багато країн, які наклали санкції, запровадили обмеження на продаж військових компонентів і допоміжних систем для росії, іноземне програмне забезпечення, послуги, технічна інфраструктура, інтелектуальна власність та інші менш матеріальні об’єкти поки що не підпадають під санкції чи обмеження. Саме тому наша експертна група взяла це питання в роботу й пропонує конкретні ефективні заходи», - наголосив керівник ОП Андрій Єрмак.

В ОП наголосили, що інформаційно-комунікаційні технології, мікроелектроніка та інтелектуальна власність становлять основу військового, військово-промислового комплексу та уряду росії загалом. Ворог покладається на іноземні ІТ у командуванні своєю армією, веденні вогню, здійсненні розвідки, контролі інформаційного простору, атаках на українську кібернетичну та цивільну інфраструктуру й захисті власної інфраструктури.

Читайте також: Група Єрмака-Макфола підготувала Дорожню карту санкцій проти пропагандистів та артистів рф

"Іноземні технології, які використовує росія, охоплюють усе: від розширених серверів електронної пошти, можливостей керування мережею, інтелектуальних пристроїв, додатків програмного забезпечення як послуги, сервісів потокового відео й аж до систем автоматизованого проектування та виробництва (CAD/CAM) і можливостей інформаційного моделювання будівель (BIM), роботизованих компонентів, контролерів пристроїв, а також програмного забезпечення для проектування, виробництва та моделювання", - підкреслили в ОП.

Як зазначається, після вторгнення в Україну 24 лютого рф почала реквізувати іноземні ІТ- та мікроелектронні компоненти зі споживчих товарів для використання військовими, тому більше не існує різниці між ІТ-товарами й послугами, що постачаються в росію для «цивільного» використання, і тими, які перепрофільовуються для військового застосування проти України.

Компанії у країнах, які запровадили санкції, переважно були змушені вибирати, чи продовжувати роботу в росії та як змінити свою діяльність у цій країні. “Це залишає потенційно великий розрив між наміром накласти санкції на країни та діяльністю ІТ-компаній під їхньою юрисдикцією”, - вважають в ОП.

Читайте також: Десятки іноземців відмовляються від керівних посад у компаніях рф, щоб не потрапити під санкції

Оприлюднений документ містить аналіз сфер, щодо яких слід негайно запровадити санкції, пояснення, як це зробити та як відповідні технології підтримують військову інфраструктуру росії та військові операції в Україні.

Зокрема, у робочому документі містяться рекомендації зацікавленим урядам та ІТ-компаніям вжити негайних заходів для блокування доступу до ІТ, які підтримують російську воєнну машину та її використання проти України, а також блокування доступу до ІТ, які дають росії змогу вести інформаційну та кібервійну проти України та інших. Як зазначається, соціальні й рекламні мережі, традиційні засоби масової інформації та стратегічно сплановані пропагандистські кампанії проти ключових політичних фігур в Україні, держав, які накладають санкції, і російської опозиції є частиною програми постійного та всебічного керування громадською думкою, сіяння плутанини та спотворення публічних повідомлень на користь росії.

На думку Єрмака, жорсткі ІТ-санкції стануть серйозною перешкодою як для російської воєнної машини в її операціях проти України, так і для здатності росії використовувати свою інформаційну машину проти України, Заходу та російського населення.

Головною рекомендацією документа, як наголосили в ОП, є заклик заблокувати для рф можливість використовувати або отримувати ІТ, які містять програмне забезпечення, мікропрограми та компоненти, які були виготовлені будь-якою країною, що запровадила санкції

Читайте також: Група Єрмака-Макфола пояснила тонкощі визнання росії державою – спонсором тероризму

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який включає рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примушення російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-