Уряди України та Чехії підписали три документи про співробітництво

Уряди України та Чехії підписали три документи про співробітництво

Фото
Укрінформ
Представники урядів України та Чеської Республіки підписали три документи про співробітництво.

Про це Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив під час спільного брифінгу з Прем‘єр-міністром Чехії Петром Фіалою у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Очільник українського уряду наголосив, що візит чеської делегації до України в один із найскладніших періодів сучасної історії держави – це прояв солідарності та великої підтримки українців.

При цьому Шмигаль зазначив, що навіть під час перебування делегації Чехії, яка нині головує в Європейському Союзу, російська федерація продовжила атаки на критичну інфраструктуру України, демонструючи абсолютну зневагу.

"Однак попри це ми сьогодні (31 жовтня – ред.) провели насправді історичну зустріч між двома урядами. Уперше в історії нашої держави відбулося таке символічне проведення засідання уряду України, а також відбулися надзвичайно ефективні та плідні урядові консультації", – додав Прем‘єр-міністр України.

Він поінформував, що за результатами зустрічі було підписано три документи. Зокрема, Меморандум про співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності, Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами закордонних справ України та Чехії, а також спільну заяву, в якій затверджено рішучість відновити територіальну цілісність і суверенітет України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Шмигаль анонсував додаткову військову допомогу від Чехії для України

Крім того, підписанти узгодили плани заходів на 2022-2024 роки щодо діяльності у межах меморандуму. Про це повідомляє Мінекономіки.

Зокрема, планується проведення аналізу відповідності українського законодавства у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності актам законодавства ЄС.

Меморандум також передбачає обмін правилами, необхідними для підготовки національних стандартів, відповідно до законодавства обох держав; розроблення механізму моніторингу органів з оцінки відповідності та рекомендацій щодо процесів управління з випробувань продукції в лабораторіях.

Передбачаються і досягнення взаємного визнання результатів оцінки відповідності продукції, яка взаємно постачається, досягнення взаємного визнання результатів повірки і калібрування засобів вимірювальної техніки та проведення спільного звірення еталонів.

Окрім того, Шмигаль розповів, що під час зустрічі обговорювалися питання фінансової допомоги, сприяння в розмінуванні територій. Він повідомив, що домовився з чеськими колегами про роботу спільних міжурядових комісій у різних напрямах, зокрема в розвитку промислової та науково-технічної співпраці.

Згодом, Кабінет Міністрів опублікував на Урядовому порталі спільну заяву за підсумками міжурядових консультацій між Україною та Чеською Республікою, у якій засудили спробу росії анексувати тимчасово окуповані території України та підтвердили готовність продовжувати спільну роботу для припинення агресивної війни росії .

У заяві зазначається, що 31 жовтня у Києві відбулося спільне засідання урядів України та Чеської Республіки, за результатами якого учасники наголосили на важливості подальшого зміцнення зв’язків між урядами України та Чеської Республіки, спрямованих на розвиток співробітництва між двома європейськими країнами та дружніми народами на основі взаємоповаги та розуміння.

Також учасники обговорили поточну міжнародну політичну, економічну та безпекову ситуацію; найрішучішим чином засудили спробу росії анексувати тимчасово окуповані території України та підтвердили свою готовність продовжувати спільну роботу для припинення агресивної війни росії проти України та з метою відновлення територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів; підтвердили спільні зусилля щодо подальшого зміцнення діяльності в рамках міжнародної Кримської платформи, спрямованої на досягнення деокупації Криму.

У заяві сторони підкреслили важливість розслідування воєнних злочинів росії, доказів яких стає все більше, а також інших злочинів відповідно до міжнародного права, які могли бути вчинені на території України, з метою притягнення винних до відповідальності, зокрема через Міжнародний кримінальний суд.

Міжурядові консультації між Україною та Чеською Республікою / Фото: Урядовий портал

Український та Чеський уряди підтримали ініціативу створення Спеціального трибуналу для злочину агресії, вчиненого проти України.

Сторони також закликали міжнародне співтовариство продовжити та посилити санкційний тиск на російську федерацію з метою підтримання серйозного підриву спроможності держави-агресора продовжувати війну проти України;наголосили на важливості збільшення військової, фінансової та гуманітарної допомоги Україні в умовах війни росії проти країни; відзначили підтримку Уряду Чеської Республіки та народу Чеської Республіки громадянам України, які були змушені покинути Україну внаслідок російської агресії.

Крім того, у заяві Україна та Чехія підтвердили намір посилити співпрацю з ЄС та світовими фінансовими інституціями щодо розробки інструментів підтримки реконструкції та модернізації України для подолання наслідків руйнівних дій російської армії на території України. Сторони підтвердили свою готовність брати активну участь у післявоєнній відбудові та відновленні. Чехія готова брати участь у відбудові України, зокрема Дніпропетровської області;

Також Україна і Чехія підтвердили намір посилити співпрацю для надання підтримки громадянам України, які були змушені покинути Україну через російську агресію, зокрема, молодим українцям та українкам, щоб вони знайшли не лише безпечне місце за кордоном, але щоб їхні права були захищені та вони відчували себе частиною суспільства в новій країні, були здатні працювати, продовжувати освіту та сприяти розвитку тих громад, де вони знайшли тимчасовий притулок.

Читайте також: Чехія виділить 20 мільйонів крон на дизельні генератори для Харківщини і Дніпропетровщини

Серед іншого, Україна та Чехія підтвердили й скоординували подальші кроки співпраці між урядами України та Чеської Республіки в рамках міжнародного порядку денного, зокрема, в рамках міжнародних організацій, а також у регіональних форматах та ініціативах.

Уряди відзначили важливість продовження спільних зусиль з державами-членами ЄС та НАТО з метою протидії загрозам та викликам європейській безпеці; привітали першу зустріч Європейського політичного співтовариства, яку 6 жовтня 2022 року в Празі провела Чеська Республіка.

Уряд України високо оцінив зусилля Чеської Республіки, спрямовані на те, щоб Україна залишалася серед головних пріоритетів порядку денного ЄС під час чеського головування в Раді ЄС та за її межами.

Уряд України привітав Програму гуманітарної, стабілізаційної, реконструкції та економічної допомоги Чеської Республіки Україні на 2023-2025 роки на суму майже 20 мільйонів доларів США щорічно, яка спрямована на відшкодування збитків від війни, допомогу внутрішньо переміщеним особам, розмінування територій та реконструкцію критичної інфраструктури.

Уряд Чеської Республіки підтвердив непохитну підтримку України на її шляху до Європейського Союзу та вступу до НАТО як вільного демократичного вибору українського народу. Чеська Республіка підтримує історичне рішення Європейської Ради про надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі;

Уряд Чеської Республіки посилив свою відданість підтримці України в її інтеграції до внутрішнього ринку ЄС з його чотирма свободами та подальшому поглибленні галузевої інтеграції України (наприклад, з Єдиним європейським цифровим ринком, Європейськими енергетичними ринками, Митним союзом ЄС та подальшим узгодженням з «Європейським зеленим курсом»).

Уряд України високо оцінив ефективну практику залучення України до неформальних зустрічей міністрів ЄС, започатковану під час головування Чеської Республіки в Раді ЄС.

Уряд Чеської Республіки привітав прогрес, досягнутий Україною у виконанні семи рекомендацій, передбачених у Висновку Європейської Комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі, та підтримав початок переговорів про вступ відразу після ухвалення Європейською Комісією позитивної оцінки. щодо цього.

Уряд Чеської Республіки підтвердив свою готовність підтримувати роботу над регулярною та структурованою бюджетною підтримкою ЄС для України протягом 2023 року для підтримки макроекономічної стабільності та загальної стійкості України в контексті військової агресії Росії та наступних економічних викликів для України.

Уряд Чеської Республіки також підтвердив свою подальшу участь у відновленні та реконструкції інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської повномасштабної агресії проти України, в тому числі через майбутню платформу «Rebuild Ukraine»; висловив чітку готовність продовжувати постачати в Україну військову техніку та виводити взаємну оборонно-промислову кооперацію на стратегічний рівень.

Уряд України підтвердив готовність підтримувати чеський бізнес у створенні офісів та виробничих потужностей в Україні.

Читайте також: Стратегія москви не спрацює: Мішель відреагував на масовану атаку рф по Україні

Учасники домовилися визначити пріоритети двостороннього співробітництва, зокрема, в належному врядуванні та освіті, торговельно-економічному співробітництві, енергетиці та зеленому переході, військовій та цивільній безпеці, охороні здоров’я, соціальних питаннях, кібер, цифровій та інших сферах, у тому числі шляхом реалізації спільних двосторонніх та багатосторонніх проєктів.

Також сторони привітали створення Українсько-Чеської торговельної палати (UKRCHAM) та погодилися організовувати обмін торговельними місіями, бізнес-форуми та виставки, вигідні для обох країн; обговорили питання сприяння українським виробникам у виході на зовнішні ринки та шляхи підтримки українських експортерів Урядом Чехії тощо.

Україна та Чехія також домовилися про проведення 10-го засідання Українсько-чеської змішаної комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва (дата узгоджується).

Як повідомляв Укрінформ, 31 жовтня Прем‘єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала разом із делегацією уряду Чехії перебуває з робочим візитом в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-