Україна просить Іспанію повідомляти про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія

Україна просить Іспанію повідомляти про стан розгляду запиту щодо видачі Шарія

Ексклюзив
Укрінформ
Офіс генпрокурора України надіслав іспанській стороні лист щодо інформування про стан розгляду запиту про видачу проросійського блогера Анатолія Шарія.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на інформаційний запит Укрінформу.

«Офісом Генерального прокурора до Міністерства юстиції Королівства Іспанія 18.05.2022 направлено запит про видачу підозрюваного (Шарія – ред.). Окрім того, до компетентних органів іспанської сторони 5.10.2022 направлено лист щодо інформування про стан розгляду вказаного запиту», - уточнили в ОГП.

Зокрема, як зазначається, слідче управління Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області за процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою цього громадянина у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 161 КК України.

Читайте також: В Іспанії закрили справу про екстрадицію Шарія через його виїзд із країни - росЗМІ

У Офісі генпрокурора заявили, що ухвалою слідчого судді Солом’янського районного суду міста Києва від 12 березня 2022 щодо нього було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а також надано дозвіл на затримання.

«Також інформуємо, що наразі кримінальне провадження зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного», - зазначається у відповіді на запит.

Як повідомлялося, 16 лютого проросійському блогеру Анатолію Шарію повідомили в Україні про підозру. 22 лютого правоохоронці його викликали для проведення слідчих дій, але він не з'явився. Неявку Шарія СБУ трактує як приховування від слідства.

Тому блогера та його адвоката СБУ запросила на 25 лютого для ознайомлення з матеріалами справи, які служили для повідомлення йому про підозру.

22 лютого кандидат від «Партії Шарія» Валентин Рибін заявив, що Шарій перебуває на території ЄС і має статус біженця, і його поява в Україні поки неможлива.

25 лютого у СБУ повідомили, що Шарій, який підозрюється у держзраді, оголошений у державний розшук. У березні Шарія було внесено в базу розшуку Міністерства внутрішніх справ України. Суд дозволив правоохоронцям його затримати.

Українська спецслужба підозрює Шарія у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями ККУ: ст. 111 (Державна зрада); ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

На переконання слідчих СБУ, Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є причини вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

4 травня в Іспанії затримали Шарія. Зі свого боку Офіс генпрокурора підтвердив Міністерству юстиції Іспанії наміри запитувати видачу Шарія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-