Світ має діяти активніше для звільнення ЗАЕС - Зеленський

Світ має діяти активніше для звільнення ЗАЕС - Зеленський

Укрінформ
Світова спільнота має діяти більш активно, аби позбутися російського ядерного шантажу, зокрема, звільнивши ЗАЕС від російських загарбників.

Про це Президент України Володимир Зеленський зазначив під час інтерв’ю канадським телеканалам CTV та CBC, передає Укрінформ.

"Ми маємо з вами справу з терористами. Ми не повинні відповідати постійно на якісь їхні умови. Ми маємо показувати, що світ міцніший за будь-якого терориста, і ви, терористи, будете виконувати наші умови, щоб ми з вами сіли за стіл переговорів", - сказав глава держави.

Він наголосив, що росія вдалася до ядерного шантажу, коли захопила Запорізьку АЕС, створила невизначену безпекову ситуацію задля нав'язування власних умов.

Президент нагадав, що на станції перебувають 500 озброєних російських бойовиків із вибухівкою.

Водночас глава держави подякував МАГАТЕ за засудження політики росії щодо ЗАЕС й закликав світ до більш рішучих дій задля звільнення станції.

"Демілітаризація станції - не просто слова, а вихід усіх бойовиків зі станції - такі серйозні умови мають бути від МАГАТЕ, від Європи, від світу. В іншому випадку МАГАТЕ повинно розірвати з рф стосунки", - наголосив Зеленський.

У цьому зв'язку він підкреслив, що після того, як рф стала на шлях країни-терориста, світова спільнота має вирішувати, з ким вона може мати домовленості й діалог. Водночас рф має чітко розуміти наслідки своїх дій.

"Нікому не дозволено шантажувати світ. Якщо звучить меседж, що буде удар по центру прийняття рішень, то відповідь світу має бути така: якщо ти вдариш по Банковій, то буде удар там, де ти перебуваєш", - заявив Президент.

Читайте також: Глава Енергоатому розповів про «фукусімський сценарій» на захопленій росіянами ЗАЕС

Як повідомлялося, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

У своєму виступі від 21 вересня президент рф володимир путін вдався до погроз застосування ядерної зброї. У відповідь на це президент США Джо Байден заявив, що США готові вжити критичних заходів контролю над ядерним озброєнням у світі, а високий представник ЄС Жозеп Боррель зазначив, що погрози путіна ядерною зброєю не похитнуть підтримки України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-