ЄС має зосередитися на правових аспектах покарання росії за злочини проти України – прем’єр Естонії

ЄС має зосередитися на правових аспектах покарання росії за злочини проти України – прем’єр Естонії

Укрінформ
Лідери ЄС, які сьогодні обговорюватимуть ситуацію навколо України, мають розглянути, зокрема, правові аспекти використання заморожених російських активів в інтересах України, а також шляхи створення спеціального трибуналу для притягнення росії та її керівництва до відповідальності за злочин агресії.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком другого дня роботи Європейської ради заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо говорити про використання заморожених російських активів. Зараз ми маємо більш як 300 мільярдів (євро) таких заморожених активів, тож як ми можемо їх використати на користь України. По-друге, ми, за визначенням, маємо обговорити правову відповідь на (російський) злочин агресії та створення окремого трибуналу для засудження такого злочину. Тому що воєнні злочини є справою Міжнародного кримінального суду, але злочин агресії проти України може переслідуватися лише окремим трибуналом. Я бачу, що Європейський Союз може бути лідером на цьому шляху», - сказала керівниця уряду Естонії.

Читайте також: Наступний пакет санкцій має передбачати відмову ЄС від російської енергії – прем'єр Бельгії

Вона нагадала, що вчора лідери ЄС отримали інформацію про ситуацію в Україні від Президента Володимира Зеленського, який розповів про злочини, які кремль продовжує здійснювати на території України.

«Ми почули вчора від Президента України про терористичні акти, що їх росія здійснює в Україні, зокрема, шляхом мінування дамби (Каховського водосховища – ред.). Це суцільний акт тероризму. Якщо поглянути на визначення тероризму - це саме те. Такі дії спрямовані на те, щоб примусити нас боятися, утриматися від рішень, які ми маємо робити. І це жахливо, що вони можуть робити це у 2022 році», - наголосила Каллас.

Відповідаючи на запитання журналістів, вона зауважила, що ЄС розглядає можливість запровадження проти росії нового пакету санкцій, але робити це дедалі більш важко, оскільки зменшується кількість інструментів, якими ЄС може скористатися з цією метою.

Читайте також: Саміт ЄС затвердив можливість участі європейських партнерів у колективній закупівлі газу

«Саме тому, вважаю, ми маємо також сконцентруватися на правовій відповіді. Ми надаємо потужну політичну відповідь, але правова відповідь також є дуже важливою для покарання цих злочинів», - додала прем’єр-міністр Естонії.

Вона зауважила, що лідери ЄС підтримали та погодили санкції проти Ірану, який бере участь у цій агресивній війні росії проти України, та продовжать обговорення теми відносин ЄС з Іраном, а також з Китаєм під час сьогоднішньої дискусії.

Як повідомлялося, 20-21 жовтня у Брюсселі відбувається дводенна зустріч глав держав та урядів Євросоюзу, головною темою якої є забезпечення енергетичної безпеки й стабільності на єдиному ринку ЄС в умовах енергетичної кризи, що була спровокована діями російської федерації. Лідери країн ЄС також розглядають ситуацію з безпеки, що склалася внаслідок російського вторгнення в Україну, та шляхи подальшої підтримки України у реалізації її права на самозахист проти російської агресії.

Вчора до лідерів ЄС в режимі телеконференції звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-