В ОП ніхто санкції не гальмує, але спеціальна група перевіряє їх на помилки - заступник Єрмака

В ОП ніхто санкції не гальмує, але спеціальна група перевіряє їх на помилки - заступник Єрмака

Укрінформ
Офіс Президента не гальмує запровадження санкцій проти росіян, проте спеціальна міжвідомча група перед поданням на підпис відповідних указів перевіряє їх на помилки.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в інтерв'ю виданню "Бабель", повідомляє Укрінформ.

"Санкції не гальмуються в Офісі Президента і ніколи не гальмувалися в Офісі Президента. Ми просили всі дотичні до санкційної політики державні органи та установи дуже добросовісно виконувати свою роботу", - запевнив він.

Водночас Смирнов зазначив, що від апарату РНБО до Президента приходять санкції, у яких можуть бути різні транслітерації щодо різних осіб, наприклад, одне прізвище перекладається з української на англійську, інше ― з російської на англійську, або в анкетних даних пропущені літери, неправильні назви країн, пропущені конкретні види санкцій.

За його словами, якщо без перевірки давати ці документи на підпис главі держави, то застосувати санкції щодо конкретної особи буде майже неможливо.

При цьому він проінформував, щокожен указ Президента про введення в дію рішення РНБО про накладення санкцій оскаржується в суді.

Заступник керівника ОП пояснив, що для перевірки санкцій на подібні помилки у кінці серпня була створена міжвідомча робоча група.

"Вона (група - ред.) збирається, заслуховує ініціаторів накладання санкцій та перевіряє усі ці документи ― знаходить помилки, дає вказівки та рекомендації щодо їх виправлення. Лише після цього ініціатор скеровує документи на апарат РНБО, щоб їх внесли на засідання", - підкреслив Смирнов.

Читайте також: Дії росіян в Україні мають усі ознаки геноциду - ОП

У той же час на запитання, чи спеціально у санкційних списках допускаються помилки, Заступник очільника Офісу глави держави відповів: "Я не хочу ображати своїх колег, які працюють у різних державних установах і органах, що формують ці списки. Я проблему неодноразово озвучив, доповідав про неї керівництву держави. Переді мною поставлено завдання максимально перевірити дані та подати на підпис юридично чистий документ. Тому, я думаю, буде некоректно звинувачувати когось у цьому, так? Але такі думки про можливість умисних помилок у мене справді були, я не буду цього приховувати. Як є".

Як повідомлялося, напередодні Президент Володимир Зеленський підписав низку указів про запровадження санкцій проти понад трьох тисяч російських фізичних і юридичних осіб.

Фото: Андрій Смирнов / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-