У Європарламенті закликали визнати росію державою-терористом

У Європарламенті закликали визнати росію державою-терористом

Укрінформ
Чимало депутатів Європарламенту, які взяли участь у позачергових пленарних дебатах щодо визнання росії державою - спонсором тероризму, зажадали змінити формулювання теми дискусії та визнати рф терористичною державою, з усіма правовими наслідками.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є два визначення тероризму. Перший – це навмисне використання надзвичайного насильства для досягнення політичних цілей, друге – це атаки комбатантів на цивільних під час збройного конфлікту. російські ескадрони смерті вбили президента Чечні Яндарбієва в 2004-му в Досі, вбили Литвиненка у Лондоні з використанням полонію, вчинили замах на Скрипаля у Солсбері з використанням «новічка», - і це можна продовжувати. Ми всі знаємо, що путін робить з українськими містами просто зараз. Тож росія відповідає обом визначенням», - зазначив у своєму виступі євродепутат Радослав Сікорський (Польща), представник політичної групи Європейської народної партії.

При цьому він зауважив. що росія не підпадає під визначення держави - спонсора тероризму, оскільки всі ці злочини скоєні не якоюсь іншою організацією, котру фінансує росія. Усі ці вбивства та атаки були скоєні штатними співробітниками російських спеціальних служб, тобто самою російською федерацією.

«Виходячи з цього, росія є не спонсором тероризму, а державою-терористом. Виклик, який постає перед нами, - прийняти законодавство, як це було зроблено в США, що надасть можливість жертвам цього тероризму вимагати компенсацію за рахунок російських державних активів. І це має бути метою наших дій та нашого оголошення, яке ми маємо намір зробити», - наголосив відомий європейський політик.

Читайте також: Європарламент сьогодні проведе дебати щодо визнання рф державою-спонсором тероризму

Своєю чергою євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс, який представляє політичну групу «Оновлення Європи», перерахував воєнні злочини, що були скоєні росією вже після її вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

«Чи ми маємо достатньо доказів того, що росія здійснює акт державного тероризму під час агресивної війни проти України? Так, дійсно так. Саме у ці хвилини росія здійснює масовані ракетні обстріли українських міст та критичної інфраструктури. Достатньо згадати удари по залізничному вокзалу у Краматорську, по театру Маріуполя, де було чітко позначено, що там переховуються діти. Такі міста як Маріуполь, Волноваха, Рубіжне, Попасна, Лиман та Сєверодонецьк були повністю зруйновані. В деяких з них, у Бучі, в Ізюмі, були знайдені масові поховання», - зазначив литовський депутат.

Він нагадав, що в ході російської агресії були вбиті більше чотирьох сотень українських дітей, ще понад сімсот зазнали поранень. Окрім того, унаслідок російських терористичних атак були зруйновані або пошкоджені більш як 2700 закладів освіти.

«Ми маємо включити росію до переліку держав - спонсорів тероризму. путін та його влада мають бути притягнуті до відповідальності перед міжнародним трибуналом. Лише тоді наступить справедливість», - переконаний Ауштрявічюс.

Читайте також: росія від самого початку війни використовує терористичні методи - євродепутати

Його думку продовжила німецький політики Віола фон Крамон-Таубадель (політична група Зелених/Європейський вільний альянс).

«Ми говоримо зараз про злочинне використання насильства та тероризму проти цивільного населення. Саме це і є тероризмом, коли цивільні люди піддаються тортурам, ґвалтуванням, вбивствам. Коли вилучаються тисячі тонн зерна, що прирікає на голод цілі народи. Коли путін навмисно спрямовує свої ракети та бомби проти цивільних людей в Україні. Тероризм, - це коли він погрожує ядерною війною Україні та іншим країнам. Не варто ховатися в кущах. путінська росія є спонсором тероризму по усьому світу, і ми маємо вчиняти з нею точно так, як ми діємо з усіма терористами», - наголосила фон Крамон.

Сумний перелік російських злочинів продовжила Анна Фотига (Польща), представниця політичної групи Європейських консерваторів і реформістів.

«Беслан, Дубровка, Грозний… Анна Політковська, Немцов, Литвиненко, Скрипалі… Грузія, ймовірно, - Смоленськ. Після цього - Крим, Донбас, Луганськ, а зараз - уся територія України, включаючи атомні станції. Чи нам потрібні подальші докази? Я від усього серця підтримую визначення російської федерації терористичною державою, незважаючи на труднощі, через які ми маємо пройти після цього», - зауважила європейський політик.

Читайте також: На слуханнях у Європарламенті від рф зажадали негайно зупинити воєнні злочини в Україні

Голосування з приводу визнання росії спонсором тероризму або державою-терористом має відбутися у листопаді.

Як відомо, після початку російського вторгнення Євросоюз став надавати Україні змістовну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Водночас ЄС застосував відчутні секторальні економічні та індивідуальні санкції проти російської федерації, які спрямовані на зменшення її спроможності фінансувати «машину війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-