ПАРЄ закликає росію дозволити міжнародним організаціям здійснити гуманітарні місії

ПАРЄ закликає росію дозволити міжнародним організаціям здійснити гуманітарні місії

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи закликає росію дозволити міжнародним організаціям здійснити гуманітарні місії, спрямовані на сприяння обміну військовополоненими та звільнення політичних в'язнів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у прийнятій 13 жовтня резолюції ПАРЄ за результатами термінових дебатів на тему: “Нова ескалація агресії російської федерації проти України”.

“Асамблея закликає російську федерацію дозволити здійснювати гуманітарні місії Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Ради Європи чи будь-якої іншої міжнародної організації або держави-члена, спрямовані на сприяння обміну військовополоненими та звільнення політичних в'язнів. Асамблея обурена виявленням масових поховань у великих і малих містах, звільнених українськими силами, і рішуче засуджує всі воєнні злочини”, - йдеться у резолюції.

Читайте також: ПАРЄ виступає за посилення ролі Генасамблеї ООН в питаннях міжнародного миру та безпеки

ПАРЄ констатувала, що гуманітарна ситуація в Україні залишається складною.

“За оцінками, з 24 лютого 2022 року загинуло майже 5800 цивільних осіб, а третина українців була вимушена покинути свої домівки. Військовополонені, утримувані збройними силами рф або пов’язаними з нею збройними групами, зазнають тортур і жорстокого поводження, а в деяких випадках їх судять і засуджують до страти, що явно суперечить міжнародному гуманітарному праву”, - наголошується в документі.

Також Асамблея наголосила на посиленні репресій в самій росії.

“Влада (рф) розпочала широкомасштабну кампанію придушення громадянських свобод на основі залякування та відкритого переслідування з метою терору населення в своїх політичних цілях. Демократичні діячі репресовані або вбиті, опозиційна партійна система була знищена, судова система не є незалежною, а багато засобів масової інформації та організації громадянського суспільства, такі як Memorial International, були закриті”, - констатувала ПАРЄ.

Читайте також: Резолюція ПАРЄ закликає створити систему притягнення рф та її лідерів до відповідальності

Серед найвідоміших громадських діячів, яких переслідують за виступи проти війни, Асамблея згадала заарештованого російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, якого 10 жовтня було нагороджено премією Вацлава Гавела з прав людини 2022 року, і закликала російську владу негайно його звільнити. А також переглянути справи та звільнити інших політичних в’язнів, опозиційних путіну.

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи одностайно ухвалила резолюцію, у якій оголосила нинішній режим російської федерації терористичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-