Кондратюк закликала парламенти країн ЄС визнати росію державою-терористом

Кондратюк закликала парламенти країн ЄС визнати росію державою-терористом

Укрінформ
Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк поінформувала жінок-спікерок парламентів країн Європейського Сзу про важкі гуманітарні наслідки російсько-української війни для України та Європи.

Про це вона розповіла під час зустрічі з колегами у Брюсселі, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради.

Зокрема, Кондратюк зазначила, що понад 13 мільйонів людей виїхали з України, рятуючись від війни від початку повномасштабного вторгнення росії, 87% — це жінки та діти. Водночас, за її словами, 7 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами.

Віцеспікерка наголосила, що понад 6 мільйонів вимушених переселенців повернулися до України, а понад 7 мільйонів досі залишаються в країнах Європи. При цьому 4 мільйони українців офіційно зареєструвалися та отримали тимчасовий захист в країнах ЄС.

Читайте також: Діаспора вимагала визнати росію терористичною державою в Анталії

Найбільше у Польщі — 1.4 мільйона та Німеччині — близько 1 мільйона.

"Необхідно давати спільні та рішучі відповіді на найбільшу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни. Дуже важливу роль при цьому мають відігравати європейські парламенти, як ключові центри ухвалення рішень у більшості країн ЄС", — зауважила Кондратюк.

З огляду на досвід зустрічей з українськими громадами та відвідування десятків центрів надання допомоги українцям у Євросоюзі заступниця Голови Верховної Ради України запропонувала учасницям зустрічі такий парламентсько-гуманітарний порядок денний: адаптація до мовного середовища та доступ українських дітей до здобуття повноцінної середньої освіти у країнах ЄС. У тому числі за рахунок співфінансування суботніх та недільних шкіл; розгортання системи психологічної адаптації та підтримки для переселенців з України, особливо із зон бойових дій, звільнених і тимчасово окупованих територій; рівний доступ до системи охорони здоров’я і медичного страхування.

"Дуже нагальне питання — це уникнення подвійного оподаткування українських громадян, які перебувають під тимчасовим захистом в країнах ЄС, і вже знайшли роботу, щоб прогодувати себе і свої родини", — підкреслила віцеспікерка.

Крім того, вона наголосила, що Верховна Рада розраховує на правдиву і рішучу позицію кожного європейського парламенту з ухваленням резолюцій та рішень щодо засудження російської агресії, незаконних референдумів та спроб анексії рф тимчасово окупованих територій України, визнання росії державою-терористом або спонсором тероризму – залежно від особливостей законодавства.

Кондратюк закликала парламенти країн ЄС активізувати зусилля для притягнення воєнних злочинців рф до міжнародної кримінальної відповідальності. На переконання віцеспікерки українського парламенту, справедливим також є скасування віз для громадян держави-терориста рф за принципом колективної відповідальності.

Читайте також: Зеленський доручив встановити всіх причетних до ракетних атак на Україну

"Україна також гостро потребує сучасної зброї, найголовніше — систем ППО та ПРО для захисту і збереження життів українських громадян від російського терору", — зауважила Кондратюк.

Заступниця Голови ВР підкреслила, що цей порядок денний знайшов добрий відгук серед жінок-спікерок парламентів країн ЄС.

"Ми скоординували спільні зусилля, аби покращити становище українців у Євросоюзі. І обов’язково має бути покарання усіх винних за численні воєнні злочини і терористичні атаки проти мирного населення і цивільної інфраструктури України", — прокоментувала підсумки зустрічі Кондратюк.

Як повідомлялося, 12 жовтня заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у зустрічі жінок-спікерок парламентів Європейського Союзу.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-