США в ОБСЄ назвали обстріли росією українських міст воєнними злочинами

США в ОБСЄ назвали обстріли росією українських міст воєнними злочинами

Укрінформ
Цілеспрямовані атаки росії на українські міста та їх мирне населення є воєнними злочинами.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у вівторок у столиці Австрії.

"Я хочу нагадати цій Раді, як уже було сказано: цілеспрямоване нанесення ударів по мирному населенню та цивільних об’єктах є воєнним злочином. Мстиві напади на міста та їхнє мирне населення є воєнними злочинами", - заявив він.

Читайте також: рф обстріляла близько третини об'єктів енергетичної інфраструктури України - Галущенко

За словами Карпентера, останні кілька днів продовжували демонструвати варварський характер війни росії проти України.

"Електростанції, багатоквартирні будинки, парки, дитячі майданчики та об’єкти опалення зазнали атак далеко від лінії фронту, є повідомлення про жертви серед мирного населення по всій країні. Одним із вражаючих фактів цієї останньої хвилі атак є те, що дуже багато цілей не мали абсолютно ніякої воєнної цінності. Інший факт полягає в тому, що ці атаки здебільшого збіглися з ранковою годиною пік, що призвело до максимальних жертв серед цивільного населення. Але, певно, це саме те, що й було задумано, оскільки російське керівництво повідомило нам, що все пройшло за планом", - сказав американський посол.

Читайте також: Група В9 нагадала рф, що воєнні злочини «не мають термінів давності»

Він наголосив, що жодна людина чи країна не можуть закрити очі на таку жорстокість і не повинні мовчати перед обличчям таких жахів. "Наразі має бути цілком очевидно, що російський уряд не може змиритися з тим фактом, що він програє цю війну Україні, і тому вирішив здійснити жорсткий ривок за рахунок ще більшої кількості життів мирного населення", - заявив Карпентер.

Очільник місії США в ОБСЄ наголосив, що Сполучені Штати "найрішучішим чином засуджують триваючі боягузливі напади кремля на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру". Також він закликав білорусь "припинити сприяти та підтримувати загарбницьку війну путіна".

Читайте також: В Оріхові під обстріл потрапили працівники електромереж: є загиблі

Карпентер наголосив, що ракетні удари росії "не зламають ні дух України, ні нашу рішучість". "Я хочу запевнити вас, що Сполучені Штати продовжуватимуть надавати життєво важливу економічну, гуманітарну та безпекову допомогу Україні, щоб вона могла захистити себе та дати відсіч загарбникам, які вторгаються на її територію", - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 10 жовтня російські війська вдалися до масованих обстрілів усієї України, спрямувавши вогонь проти цивільного населення. Внаслідок цієї атаки загинуло щонайменше 19 цивільних осіб, ще 108 зазнали поранень. Крім того, значних пошкоджень зазнали об’єкти критичної інфраструктури.

Читайте також: Загарбники обстріляли Нікополь запалювальними боєприпасами

За даними Генштабу, упродовж поточної доби російські війська знову завдали масованого ракетного удару, випустивши по Україні майже 30 крилатих ракет. Також ворогом здійснені сім авіаційних ударів і близько 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Підрозділи протиповітряної оборони України на різних напрямках знищили 21 крилату ракету й 11 безпілотних літальних апаратів росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-