Кулеба закликав країни Африки облишити «нейтральність» і засудити агресію рф

Кулеба закликав країни Африки облишити «нейтральність» і засудити агресію рф

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до країн Африки із закликом облишити «нейтральність» і рішуче засудити цілеспрямовані атаки росії на цивільне населення в Україні та руйнування критичної інфраструктури.

Звернення глави української дипломатії оприлюднено на сайті МЗС, повідомляє Укрінформ.

Кулеба зазначив, що сьогодні вранці російська федерація завдала масованих ракетних ударів по житлових кварталах, електростанціях, залізниці, торговельних центрах та мостах у Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Рівному, Львові, Івано-Франківську та інших містах. Лише у Києві внаслідок ранкових обстрілів загинули щонайменше 8 людей, 24 дістали поранення. Водночас загальна кількість загиблих зростає, оскільки рятувальники розбирають завали зруйнованої інфраструктури.

«Цілеспрямована атака на критичну цивільну інфраструктуру є воєнним злочином. росія завдає ударів по електростанціях, які не мають військового призначення, щоб позбавити цивільне населення забезпечення основних потреб – тепла, електроенергії та води – з настанням низьких температур. Дії росії проти українців від 24 лютого, включно з сьогоднішнім нападом, є геноцидом. За таких жахливих обставин я вирішив перервати своє африканське турне та негайно повернутися до України», - заявив глава МЗС.

За його словами, путінський терор спрямований не лише проти народу України. Він порушує фундаментальні принципи гуманізму, право жити в мирі, право на гідність і безпеку — цінності, які є найвищими для всіх африканських суспільств.

У цьому контексті глава української дипломатії закликав усі африканські країни рішуче засудити цілеспрямовані атаки росії на цивільне населення в Україні та руйнування критичної інфраструктури.

«Закликаю Африку облишити «нейтральність». Нейтральна позиція лише спонукатиме росію продовжувати свою агресію та злочинну діяльність у всьому світі, зокрема і в Африці. москва повинна почути вашу позицію про те, що ця війна є неприйнятною і має припинитися», - наголосив Кулеба.

Він нагадав, що цього тижня на Генасамблеї ООН відбудеться голосування за резолюцію, яка засуджує агресію росії та її незаконні спроби анексувати територію України.

«Україна розраховує на вашу цінну підтримку цього важливого документа. Мир в Україні та світі можна здобути лише разом. І підтримка Африки зараз потрібна як ніколи»», - резюмував український міністр.

Читайте також: Макрон підтвердив зобов’язання Франції збільшити підтримку України

Як повідомлялося, у понеділок уранці внаслідок ворожих ракетних обстрілів пролунали вибухи у Києві, Хмельницькому, Львові, Житомирі та Дніпрі, на Тернопільщині та Вінниччині спрацювала ППО, на Миколаївщині збили дві ворожі ракети.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-