Курильські острови: МЗС виступило з заявою щодо позиції України

Курильські острови: МЗС виступило з заявою щодо позиції України

Укрінформ
Указ Президента України про підтвердження поваги до суверенітету й територіальної цілісності Японії включно з її північними територіями та ухвалення відповідного звернення ВР підтверджують відданість нашої держави принципам та нормам міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України щодо суверенітету і територіальної цілісності Японії.

"7 жовтня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №692/2022, що підтверджує повагу до суверенітету і територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією Російської Федерації.

Ухвалення «Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії» та підписання зазначеного Указу Президента України є важливими кроками, які відновлюють історичну справедливість та підтверджують відданість України загальновизнаним принципам та нормам міжнародного права", - йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

Як зазначається у заяві, МЗС України послідовно наголошує, що "у сучасному світі немає місця для застосування сили з метою порушення суверенітету і територіальної цілісності будь-якої держави світу всупереч міжнародному праву".

"Росія, як країна-агресор має понести усю відповідальність за свої дії з порушення суверенних кордонів України та інших держав світу", - підкреслили в МЗС.

Читайте також: Курильські острови: технологія російського обману

В указі Президента Зеленського, оприлюдненому на сайті глави держави, наголошується: "Україна підтверджує свою повагу до суверенітету і територіальної цілісності Японії, включно з її Північними територіями, які продовжують перебувати під окупацією російської федерації".

Водночас Кабінет Міністрів відповідно до Домовленості між Урядом України і Урядом Японії про встановлення дипломатичних відносин (у формі обміну листами) від 26 січня 1992 року в своїй діяльності має виходити з позиції, що Північні території є невід'ємною частиною суверенної території Японії.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла звернення до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії. Звернення ВР спрямоване на недопущення толерування пов'язаних з окупацією питань та привернення уваги на міжнародному рівні до необхідності підтримки суверенних територій Японії та прискорення фактичної реалізації домовленостей 1956 року.

Уряд Японії повернув у щорічний дипломатичний довідник "Синя книга дипломатії" формулювання "незаконно окуповані" щодо Курильських островів (північні території в Японії). Токіо заявляє, що радянський союз незаконно захопив північні території, до яких входять острови, включаючи Еторофу, Шикотан і Кунаширі, незабаром після капітуляції Японії в Другій світовій війні в серпні 1945 року. москва стверджує, що це було зроблено «законно».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-