Україна внесла чимало пропозицій до Європейської політичної спільноти - Стефанішина

Україна внесла чимало пропозицій до Європейської політичної спільноти - Стефанішина

Відео
Укрінформ
Формат Європейської політичної спільноти є унікальним, і Україна стала активним його учасником.

Про це заявила українським журналістам віце-прем’єрка України Ольга Стефанішина, коментуючи першу зустріч Європейської політичної спільноти, яка проходить у Празі, передає кореспондент Укрінформу.

«Майже 40 європейських лідерів збираються для обговорення загальноєвропейських питань – це унікальний формат з часу створення ЄС, такого майданчика для дискусій не було», - зауважила політик.

Україна, за її словами, підтримувала цю ініціативу, висунуту президентом Франції Емануелем Макроном, від самого початку, ще до отримання кандидатства в ЄС.

«Президент Макрон запевнив, що Європейське політичне співтовариство не є замінником членства. Позиція ця була підтверджена в червні цього року, а також була підтверджена сьогодні», - зауважила віце-прем’єр.

Читайте також: Стефанішина впевнена в отриманні Україною членства в ЄС у цьому десятиріччі

Вона зазначила, що до новоутворення увійшли країни-члени Євросоюзу, держава, «яка вийшла з ЄС» (Велика Британія), країни програми розширення, сусіди тощо.

Стефанішина визнала, що було дуже важкознайти дійсно спільні для всіх питання для обговорення. Київ передав свої пропозиції для наповнення ініціативи. Вони торкаються поглиблення економічної інтеграції, взаємодії у формуванні європейських політик на період до отримання членства у ЄС.

«Ми пропонували визначити пріоритетом інтеграцію в європейські ринки для тих країн, які є країнами розширення, які мають намір вступити до ЄС, тому що розуміємо, що перемовини триватимуть певний час, але ми вже маємо бути частиною європейського ринку та вибудовувати свою конкурентоспроможність», - пояснила політик.

Також українська сторона запропонувала, щоби ця ініціатива стала площадкою для обговорення питань загальної безпеки та оборони не суто у військовому, а у військово-політично-стратегічному форматі. Окрім того, було поставлено на прядок денний питання інформаційної та кібербезпеки.

«Інформаційна гігієна» та кібербезпека є ключовою для всіх», - зауважила Стефанішина.

Віце-прем'єрка зазначила, що зустрічі в рамках Європейської політичної спільноти будуть «дуже регулярними», можливо, частіше, ніж на рік.

Читайте також: Подальша економічна інтеграція у ЄС важлива для виживання України – Стефанішина

Головою української делегації на першому такому саміті став Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який провів у Празі багато двосторонніх зустрічей з лідерами інших країн.

Віце-прем’єрка своєю чергою провела зустрічі зі колегами-міністрами європейських справ, які готували це засідання, а також «особливо теплі зустрічі» з французькою колегою, з польським колегою, а також командою Європейської комісії і Ради ЄС.

Нагадаємо, окрім лідерів 27 країн Євросоюзу в зустрічі взяли участь лідери України, Азербайджана, Вірменії, Грузії, Молдови, Албанії, Боснії та Герцеговини, Великобританії, Ісландії, Косово, Ліхтенштейна, Норвегії, Північної Македонії, Сербії, Туреччини, Чорногорії, Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-