Експерт пояснив, як довго лукашенко намагатиметься уникати визнання «нових кордонів» рф

Експерт пояснив, як довго лукашенко намагатиметься уникати визнання «нових кордонів» рф

Укрінформ
Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко намагатиметься ухилитися від визнання "нових кордонів" рф після "приєднання" нею тимчасово захоплених українських територій принаймні до запланованої зустрічі з китайським лідером Сі Цзиньпіном.

Такий прогноз висловив аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Станом на сьогодні, скоріш за все, білорусь намагатиметься утриматися від визнання "кордонів" (рф. - ред.), тому що саме за цим визнанням начебто нових кордонів будуть юридичні наслідки - можлива офіційна вимога росії брати участь у війні. Відповідно, лукашенко намагатиметься всіляко ухилятися", - сказав Тишкевич.

Читайте також: Новий наступ зі сторони білорусі виключати не можна - секретар оборонного Комітету ВР

Експерт зауважив, що після візиту лукашенка до Абхазії і зустрічі з путіним у сочі напередодні цієї поїздки існувала "велика небезпека" його участі у політичному шоу в москві, яке називалося підписанням договорів «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень. Однак лукашенку вдалося цього уникнути, а нещодавно він подав декілька сигналів, зокрема на зустрічі з послами і в кількох заявах, що намагатиметься утриматися від рішення про визнання "нових кордонів" рф.

У цьому контексті Тишкевич нагадав: інформація, що росія начебто "приросла територіями" не стала топ-новиною у білоруських ЗМІ - державне інформагентство БЕЛТА повідомило про це лише одним рядком, у той час як топ-новинами стали збирання врожаю та нарада у лукашенка.

На думку експерта, самопроголошений президент білорусі наразі може розраховувати на підтримку таких зовнішньополітичних партнерів, як Туреччина та Китай.

Читайте також: Для лукашенка вступ армії білорусі у війну з Україною смерті подібний - Денисенко

"Тому для офіційного Мінська завдання номер один - це утриматися або пропетляти до 20-го з'їзду Компартії Китаю, який відбудеться 16 жовтня, і місяць після цього, тому що лукашенко має попереднє запрошення на візит до Сі Цзиньпіна, і тепер стоїть питання підтвердження цього візиту і підвищення рівня відносин між білоруссю та Китаєм на одну сходину вище, ніж у російської федерації. Відповідно, мінськ розраховує на певне політичне прикриття Китаю, тому й спробує хоча б зараз тактично декілька тижнів пропетляти", - спрогнозував аналітик Українського інституту майбутнього.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 30 вересня путін підписав указ про «визнання незалежності» Херсонської та Запорізької областей. «Незалежність» «днр» та «лнр» була визнана ним 21 лютого, договір про їхній «захист» став приводом для початку повномасштабного вторгнення в Україну.

30 вересня у кремлі відбулася церемонія «прийняття до складу росії» маріонеткових утворень «днр» та «лнр», а також загарбаних армією рф територій Херсонської та Запорізької областей України.

Читайте також: лукашенко перетворив білорусь на плацдарм для російської армії — ЦПД

3 жовтня, депутати державної думи росії на позаплановому пленарному засіданні одностайно ратифікували документи про незаконне рішення про "анексію" росією територій Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей України.

Члени ради федерації рф 4 жовтня ратифікували документи з незаконним рішенням про "анексію" росією територій Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей України.

Міжнародна спільнота законність цього інсценованого "волевиявлення" не визнала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-