Поставки деяких видів зброї в Україну гальмує канцлер – німецький депутат

Поставки деяких видів зброї в Україну гальмує канцлер – німецький депутат

Укрінформ
Більшість законодавців у парламенті ФРН підтримують збільшення та якісне покращення поставок озброєнь Україні, але процес гальмується главою уряду.

Про це заявив депутат німецького Бундестагу Норберт Реттген під час дискусії в рамках Варшавського безпекового форуму, передає кореспондент Укрінформу.

«Опозиція, я би навіть сказав, більшість у Бундестазі виступає за збільшення військової допомоги, ефективне постачання всього, що ми можемо, з запасів нашої промисловості та національної армії. Це не є поглядом уряду, особливо канцлера. Втім, в уряді також іде дискусія, але канцлер має, звісно, найбільш вагомий голос у протидії постачанню бойових танків», - сказав політик.

Реттген нагадав, що «величезний і неочікуваний» успіх українського контрнаступу як на сході, так і півдні, став можливим завдяки допомозі з боку західних партнерів. Він наголосив на потребі у збільшенні допомоги з метою зміцнити цей військовий успіх, закласти підвалини для досягнення політичних домовленостей.

Читайте також: Кремль не зміниться, поки не зазнає болючої поразки – Лінкявічюс

Член опозиційного Християнсько-демократичного союзу підкреслив необхідність досягнення саме політичного рішення і відновлення європейського мирного порядку, який був порушений не в 2022-му, а ще в 2014 році.

«Військовою передумовою для цього має стати перемога Україні у війні, яку проти неї розв’язала росія», - зазначив політик. При цьому депутат зауважив, що канцлер Олаф Шольц формулює мету так: «Україна не має програти цю війну, росія не має перемогти», але не каже: «Україна має перемогти». Не може бути компромісу щодо того, що росія веде незаконну, надзвичайно жорстоку війну суто через імперські амбіції її лідера, підкреслив Реттген.

Депутат зауважив, що центром війни був і є путін, його одержимість відновити в Європі та за її межами російську імперію, переписати історію та змінити підсумки холодної війни. Втім, те, що робили багато російських солдатів, перетворило «путінську війну» на «російську війну», зауважив він. Разом з тим він не виключає, що можливий колапс російської армії через провальну мобілізацію призведе до того, що війна знову може стати «війною путіна та його приспішників».

Тоді Заходу, на думку німецького консерватора, треба буде почати думати над майбутнім відносин з рф. Він указав на «дилему між справедливістю і миром», але визнав, що думати про це зараз «дещо завчасно».

Читайте також: Бербок визнала, що Німеччина раніше не дуже уважно дослухалася до оцінки партнерів щодо росії

Норберт Реттген був одним з найбільш активних критиків росії ще тоді, коли його партія, ХДС була при владі. Він нерідко розходився в думках з ексканцлеркою Ангелою Меркель. В 2021 році Реттген висував свою кандидатуру на посаду глави уряду, але програв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-